Tecnologia postcollita de l'avellana. Assecatge i frigoconservació de l'avellana, Corylus avellana L.

Author

Piqué Ferré, Maria Teresa

Director

López Gómez, Antonio

Date of defense

1995-09-19

ISBN

9788469134283

Legal Deposit

L-536-2008



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia d'Aliments

Abstract

L'assecatge i emmagatzematge de l'avellana són processos molt importants en la<br/>tecnologia postcollita de l'avellana que poden influir en la seva qualitat i idoneïtat per al<br/>consum. Aquesta Tesi estudia la cinètica d'assecatge i la influència de les condicions<br/>d'assecatge i frigoconservació sobre la qualitat de l'avellana; prèviament, però, es fa un estudi<br/>del comportament higroscopio de l'avellana.<br/>Per a l'estudi del comportament higroscòpic de l'avellana s'han determinat les corbes<br/>de rehidratació i les isotermes d'humitat d'equilibri a diferents temperatures. L'equació de<br/>Peleg dóna un bon ajust a les corbes de rehidratació; mentre que dels diferents models<br/>matemàtics als que s'han ajustat les dades experimentals d'humitat d'equilibri, l'equació de<br/>G.A.B. és la que prediu millor les isotermes d'humitat d'equilibri de l'avellana.<br/>L'estudi de la influència de les condicions de frigoconservació sobre la qualitat de<br/>l'avellana en gra s'ha fet emmagatzemant, durant un any, mostres d'avellana de les varietats<br/>Negret, Pauetet i Tonda Romana a temperatures entre 0°C i 10°C i a humitats relatives de<br/>40% i 60%. Per avaluar la qualitat de l'avellana emmagatzemada s'ha determinat l'índex<br/>d'acidesa, els coeficients d'extinció K232 i K270, el període d'inducció, l'activitat dels enzims<br/>lipasa, peroxidasa i polifenoloxidasa, l'evolució del color i l'acceptació organoléptica de<br/>l'avellana. Els resultats obtinguts posen de manifest que la conservació de l'avellana en<br/>aquestes condicions de frigoconservació és bona.<br/>Per a l'estudi de la influència de les condicions d'assecatge sobre la qualitat de<br/>l'avellana s'han realitzat experiències d'assecat amb avellana de la varietat Negt'et en gra i en<br/>closca i amb avellana de la varietat Pauetet en gra, a temperatures entre 30°C i 80°C, i s'ha<br/>determinat el grau d'alteració de la fracció lipídica i l'evolució del color de l'avellana. Els<br/>resultats obtinguts indiquen que les temperatures d'assecat superiors a 50°C afavoreixen el<br/>desenvolupament dels enranciments hidrolític i oxidatiu.<br/>En darrer terme, s'ha estudiat la cinètica d'assecat de l'avellana ajustant les corbes<br/>d'assecat en capa prima a diferents equacions. També s'ha realitzat la validació de l'algoritme<br/>de simulació de l'assecat d'avellana en llit profund que utilitza el model de Nellist i l'equació<br/>de velocitat d'assecat de Page, mitjançant la realització d'experiències d'assecat industrial<br/>d'avellana.

Keywords

frigoconservació; humitat; comportament higroscòpic de l'avellana; corbes de rehidratació; qualitat; cosum; emmagatzematge; avellaner; avellana de la varietat Pauetet en gra

Subjects

631 - Agriculture in general; 633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Tecnologia dels aliments

Documents

TMTPF01de19.pdf

9.707Mb

TMTPF02de19.pdf

9.443Mb

TMTPF03de19.pdf

10.05Mb

TMTPF04de19.pdf

9.658Mb

TMTPF05de19.pdf

10.21Mb

TMTPF06de19.pdf

9.654Mb

TMTPF07de19.pdf

9.654Mb

TMTPF08de19.pdf

9.645Mb

TMTPF09de19.pdf

9.950Mb

TMTPF10de19.pdf

9.995Mb

TMTPF11de19.pdf

9.940Mb

TMTPF12de19.pdf

10.04Mb

TMTPF13de19.pdf

10.14Mb

TMTPF14de19.pdf

10.19Mb

TMTPF15de19.pdf

9.753Mb

TMTPF16de19.pdf

9.660Mb

TMTPF17de19.pdf

9.660Mb

TMTPF18de19.pdf

9.561Mb

TMTPF19de19.pdf

8.136Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)