Tecnologia postcollita de l'avellana. Assecatge i frigoconservació de l'avellana, Corylus avellana L.

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia d'Aliments
dc.contributor.author
Piqué Ferré, Maria Teresa
dc.date.accessioned
2011-04-12T17:55:36Z
dc.date.available
2008-03-22
dc.date.issued
1995-09-19
dc.date.submitted
2008-03-22
dc.identifier.isbn
9788469134283
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0322108-193458
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/8380
dc.description.abstract
L'assecatge i emmagatzematge de l'avellana són processos molt importants en la<br/>tecnologia postcollita de l'avellana que poden influir en la seva qualitat i idoneïtat per al<br/>consum. Aquesta Tesi estudia la cinètica d'assecatge i la influència de les condicions<br/>d'assecatge i frigoconservació sobre la qualitat de l'avellana; prèviament, però, es fa un estudi<br/>del comportament higroscopio de l'avellana.<br/>Per a l'estudi del comportament higroscòpic de l'avellana s'han determinat les corbes<br/>de rehidratació i les isotermes d'humitat d'equilibri a diferents temperatures. L'equació de<br/>Peleg dóna un bon ajust a les corbes de rehidratació; mentre que dels diferents models<br/>matemàtics als que s'han ajustat les dades experimentals d'humitat d'equilibri, l'equació de<br/>G.A.B. és la que prediu millor les isotermes d'humitat d'equilibri de l'avellana.<br/>L'estudi de la influència de les condicions de frigoconservació sobre la qualitat de<br/>l'avellana en gra s'ha fet emmagatzemant, durant un any, mostres d'avellana de les varietats<br/>Negret, Pauetet i Tonda Romana a temperatures entre 0°C i 10°C i a humitats relatives de<br/>40% i 60%. Per avaluar la qualitat de l'avellana emmagatzemada s'ha determinat l'índex<br/>d'acidesa, els coeficients d'extinció K232 i K270, el període d'inducció, l'activitat dels enzims<br/>lipasa, peroxidasa i polifenoloxidasa, l'evolució del color i l'acceptació organoléptica de<br/>l'avellana. Els resultats obtinguts posen de manifest que la conservació de l'avellana en<br/>aquestes condicions de frigoconservació és bona.<br/>Per a l'estudi de la influència de les condicions d'assecatge sobre la qualitat de<br/>l'avellana s'han realitzat experiències d'assecat amb avellana de la varietat Negt'et en gra i en<br/>closca i amb avellana de la varietat Pauetet en gra, a temperatures entre 30°C i 80°C, i s'ha<br/>determinat el grau d'alteració de la fracció lipídica i l'evolució del color de l'avellana. Els<br/>resultats obtinguts indiquen que les temperatures d'assecat superiors a 50°C afavoreixen el<br/>desenvolupament dels enranciments hidrolític i oxidatiu.<br/>En darrer terme, s'ha estudiat la cinètica d'assecat de l'avellana ajustant les corbes<br/>d'assecat en capa prima a diferents equacions. També s'ha realitzat la validació de l'algoritme<br/>de simulació de l'assecat d'avellana en llit profund que utilitza el model de Nellist i l'equació<br/>de velocitat d'assecat de Page, mitjançant la realització d'experiències d'assecat industrial<br/>d'avellana.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
frigoconservació
dc.subject
humitat
dc.subject
comportament higroscòpic de l'avellana
dc.subject
corbes de rehidratació
dc.subject
qualitat
dc.subject
cosum
dc.subject
emmagatzematge
dc.subject
avellaner
dc.subject
avellana de la varietat Pauetet en gra
dc.subject.other
Tecnologia dels aliments
dc.title
Tecnologia postcollita de l'avellana. Assecatge i frigoconservació de l'avellana, Corylus avellana L.
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
631
cat
dc.subject.udc
633
cat
dc.contributor.director
López Gómez, Antonio
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
L-536-2008


Documents

TMTPF01de19.pdf

9.707Mb PDF

TMTPF02de19.pdf

9.443Mb PDF

TMTPF03de19.pdf

10.05Mb PDF

TMTPF04de19.pdf

9.658Mb PDF

TMTPF05de19.pdf

10.21Mb PDF

TMTPF06de19.pdf

9.654Mb PDF

TMTPF07de19.pdf

9.654Mb PDF

TMTPF08de19.pdf

9.645Mb PDF

TMTPF09de19.pdf

9.950Mb PDF

TMTPF10de19.pdf

9.995Mb PDF

TMTPF11de19.pdf

9.940Mb PDF

TMTPF12de19.pdf

10.04Mb PDF

TMTPF13de19.pdf

10.14Mb PDF

TMTPF14de19.pdf

10.19Mb PDF

TMTPF15de19.pdf

9.753Mb PDF

TMTPF16de19.pdf

9.660Mb PDF

TMTPF17de19.pdf

9.660Mb PDF

TMTPF18de19.pdf

9.561Mb PDF

TMTPF19de19.pdf

8.136Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)