El Federalisme executiu i el debat sobre la qüestió nacional al Canadà

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials
dc.contributor.author
Sort Jané, Josep
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:30:26Z
dc.date.available
2002-10-24
dc.date.issued
2001-12-18
dc.date.submitted
2002-10-10
dc.identifier.isbn
8468804762
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1010102-161400
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7240
dc.description.abstract
En aquesta tesi s'estudia el federalisme executiu canadenc. Entenem per aquest concepte el model de relacions intergovernamentals caracteritzat pel fet que les relacions entre els diferentes nivells de poder a l'interior d'una federació estan monopolitzades pels respectius executius, en detriment d'altres institucions polítiques - parlaments, partits polítics. La hipòtesi que sostinc és que, al Canadà, aquest model de relacions intergovernamentals s'ha vist influenciat per la centralitat que històricament ha tingut en la dinàmica política interna, el debat entorn la qüestió nacional. Aquest debat sorgeix arran de la voluntat política d'una part de la societat quebequesa, i en conseqüència dels governs quebequesos, d'autogovernar-se i d'evitar el risc de la minorització. Això no obstant, els successius governs federals tracten el Quebec com "una província més", igual que la resta de províncies. La negativa d'Ottawa a reconèixer el Quebec com a nació ha reforçat els partidaris de l'accessió a la sobirania.
cat
dc.description.abstract
In this thesis it is studied Canadian Executive Federalism. We define this concept as an intergovernmental relation's model characterized by the fact that relations between different levels of power within a federation are monopolized by executives, rather than by other political institutions -such as parliaments or political parties. The hypothesis defended is that, in Canada, this intergovernmental relation's model has been influenced by the centrality that the national question debate has play historically. This debate starts as part of Quebec's society will, and consequently, of Quebec executives will, of self-government as a measure to avoid minorisation risks. However, successive federal governments treat Quebec as a province like the rest. The Ottawa opposition to recognize Quebec as a nation has reinforced those who prone for accession to sovereignty.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
state
dc.subject
diversity
dc.subject
Nació
dc.subject
diversitat
dc.subject
nacionalisme
dc.subject
federalisme
dc.subject
estat
dc.subject
Quebec
dc.subject
asimetria
dc.subject
Canadà
dc.subject
Relacions intergovernamentals
dc.subject
polítiques constitucionals
dc.subject
constitutional politics
dc.subject
federalism
dc.subject
nation
dc.subject
sovereignty
dc.subject
asymmetry
dc.subject
intergovernmental relations
dc.subject
sobirania
dc.title
El Federalisme executiu i el debat sobre la qüestió nacional al Canadà
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
32
cat
dc.contributor.authoremail
josepsj@blanquerna.url.es
dc.contributor.director
Nagel, Klaus-Jürgen
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B.42354-2002
dc.description.degree
Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials


Documents

tjsj1de6.pdf

2.691Mb PDF

tjsj2de6.pdf

19.46Mb PDF

tjsj3de6.pdf

3.493Mb PDF

tjsj4de6.pdf

5.638Mb PDF

tjsj5de6.pdf

69.64Mb PDF

tjsj6de6.pdf

1.696Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)