Impacto de la informatización de procesos del Laboratorio Clínico ICS Lleida en seguridad del paciente

Author

Ibarz Escuer, Mercedes

Director

Jürschik, Pilar

Date of defense

2015-12-09

Pages

241 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

El objetivo del presente trabajo fue valorar el impacto de la informatización del proceso de solicitud analítica sobre la seguridad del paciente, en el laboratorio clínico del ICS de Lleida, a partir de indicadores de calidad preanalíticos. Se trata de un estudio descriptivo y transversal que se desarrolló en dos partes: En una primera se llevó a cabo un análisis descriptivo de la población a estudio y en la segunda parte, un estudio analítico de la muestra, en que se estudió la asociación entre los indicadores de calidad del proceso preanalítico antes, inmediatamente después, al año y a los tres años de la implantación de la petición electrónica en grupos independientes. El periodo inmediatamente posterior a la implantación presentó en conjunto el mayor número de errores preanalíticos, para descender en los años siguientes. El impacto de la informatización de la solicitud analítica fue positivo para la seguridad del paciente una vez consolidado el proceso, pero otros factores como la formación del personal extractor y la comunicación bidireccional con el laboratorio deben ser considerados.


L’objectiu d’aquest treball fou valorar l’ impacte de la informatització del procés de sol•licitud analítica sobre la seguretat del pacient, al laboratori clínic del ICS de Lleida, en base indicadors de qualitat preanalítics. Es tracta d’un estudi descriptiu i transversal desenvolupat en dues parts: En una primera es va dur a terme una anàlisi descriptiva de la població a estudi i a la segona part, un estudi analític de la mostra, es va estudiar l’associació entre els indicadors de qualitat del procés preanalític abans, immediatament després, a l’any i als tres anys de la implantació de la petició electrònica en grups independents. El període immediatament posterior a la implantació va presentar en conjunt el major nombre d’errors preanalítics, per a disminuir els anys següents. L’impacte de la informatització de la sol•licitud analítica va ser positiu per a la seguretat del pacient un cop consolidat el procés, però cal considerar altres factors com la formació del personal extractor i la comunicació bidireccional amb el laboratori.


The aim of this study was to assess analytical request computerization impact on patient safety using quality preanalytical indicators, in a Lleida laboratory belonging to the Catalonian Health Institute (ICS). This is a descriptive cross study developed in two parts. In the first, a population descriptive analysis was carried out. In the second part, a sample analytical study, the association between preanalytical quality indicators was studied before, immediately after, one year after and three years after of the implementation of the computerized system in independent groups. Period immediately after implementation was the worst in terms of preanalytical errors. Errors decrease in subsequent years. The impact of computerization of analytical request was positive for patient safety once the process was consolidated, but other factors such as phlebotomy staff training and bidirectional communication with laboratory specialists must also be taken into account.

Keywords

Seguretat pacient; Informatització; Laboratori; Errors preanalítics; Seguridad pacientes; Laboratorio; Errores preanalíticos; Patient safety; Laboratory; Preanalytical errors

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Farmàcia i tecnologia farmacèutica

Documents

Tmie1de1.pdf

32.21Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)