Caracterització del teixit adipós en xais amb denominació específica ternasco de Aragón. Variacions segons la raça i la qualitat de la canal

Autor/a

Tor i Naudí, Marc

Director/a

Gosálvez Lara, L. F.

Fecha de defensa

1997-07-04

ISBN

9788469134337

Depósito Legal

L-541-2008



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Resumen

El principal objectiu d'aquesta Tesi Doctoral ha estat caracteritzar el teixit<br/>adipós del Temasco de Aragón determinant el repartiment, la distribució, el contingut<br/>en lípids totals i la composició dels mateixos. Al mateix temps s'ha estudiat l'efecte<br/>de la raça, el grau d'engreixament i l'estat de conformació sobre les característiques<br/>del teixit adipós. S'han utilitzat 24 animals mascles, 8 de la raça Rasa Aragonesa, 8<br/>de la raça Roya Bilbilitana i 8 de la raça Ojinegra de Teruel. Els animals es van<br/>sacrificar al pes establert per la Denominació Específica (21 kg de pes viu per<br/>obtenir canals de 10,5 kg). Amb posterioritat al sacrifici es va realitzar la dissecció<br/>complerta de la mitja canal esquerra obtenint tots els dipòsits adiposos de l'animal<br/>(viscerals, cavitaris, subcutanis, intermusculars i els músculs) i es va determinar el<br/>contingut en lípids totals i la seva composició. S'han trobat diferències en el<br/>contingut dels lípids totals segons el repartiment del teixit adipós ( teixit cavitari<br/>94,9%, teixit visceral 86,7%, teixit subcutani 86,6%, teixit intermuscular 79,0% i<br/>músculs 12,4%). S'ha constatat que la distribució també afecta el contingut de lípids<br/>totals. Per altra banda s'han trobat diferències en la composició dels lípids totals<br/>segons la distribució del teixit adipós. Segons la raça de procedència varia el<br/>contingut i el repartiment del teixit adipós i també la raça afecta el contingut en lípids<br/>totals i la seva composició. De forma global, la raça Rasa Aragonesa ha presentat el<br/>contingut menor de teixit adipós i lípids totals i un major contingut en àcids grassos<br/>insaturats (C16:1 i C18:1). La raça Ojinegra de Teruel ha presentat un contingut<br/>superior de teixit adipós i lípids totals amb un contingut superior d'aquests en àcids<br/>grassos saturats ( C16:0 i C 18:0) i la raça Roya Bilbilitana ha presentat unes<br/>característiques intermèdies a les dues anteriors.

Palabras clave

grau d'engreixament; lípids; el teixit adipós del Temasco de Aragón; teixit intermuscular

Materias

636 - Explotación y cría de animales. Cría del ganado y de animales domésticos

Área de conocimiento

Producció animal

Documentos

TMTN1de3.pdf

5.905Mb

TMTN2de3.pdf

8.446Mb

TMTN3de3.pdf

9.930Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)