Educar en competències de ciutadania democràtica. Un estudi d’un canvi curricular a l’Escola Andorrana

Author

Sala Carrasco, Salvador

Director

Santisteban, Antoni

Date of defense

2023-03-20

Pages

230 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació

Abstract

L’educació d’una ciutadania democràtica ha estat una de les preocupacions principals en el desenvolupament dels sistemes escolars a Europa. El debat públic sobre quins haurien de ser els sabers rellevants per formar ciutadans·es capaços·ces de participar en una societat democràtica ha estat central en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania democràtica. Actualment vivim una crisi democràtica que sembla permanent i és necessari fer estudis que ajudin a comprendre la qüestió de com s’ha d’educar a una ciutadania democràtica competent. Aquesta tesi doctoral pretén comprendre i explorar les perspectives docents del professorat de ciències socials sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de competències de ciutadania democràtica a la segona ensenyança de l’Escola Andorrana en un context de reforma curricular. Així com també analitzar els problemes i les contradiccions que el professorat afronta i expressa. La tesi doctoral és una recerca qualitativa situada en els paradigmes interpretatiu i crític, i utilitza la metodologia de la teoria fonamentada constructivista. Els resultats de la recerca s’organitzen en cinc grans temes: les representacions del professorat de l’educació per a la ciutadania democràtica, ensenyar a respectar l’altre, ensenyar a problematitzar qüestions polítiques i socials, desenvolupar un pensament crític i independent, i la praxi d’una ciutadania democràtica. Finalment, es presenten les conclusions de la tesi doctoral i es plantegen noves preguntes de recerca.


La educación de una ciudadanía democrática ha sido una de las preocupaciones principales en el desarrollo de los sistemas escolares en Europa. El debate público sobre cuales deberían ser los saberes relevantes para formar ciudadanos·as capaces de participar en una sociedad democrática ha estado central en el ámbito de la educación para la ciudadanía democrática. Actualmente vivimos una crisis democrática que parece permanente y es necesario hacer estudios que ayuden a comprender la cuestión de como de debe educar a una ciudadanía democrática competente. Esta tesis doctoral pretende comprender i explorar las perspectivas docentes del profesorado de ciencias sociales sobre la enseñanza y el aprendizaje de competencias de ciudadanía democrática en la educación secundaria obligatoria de la Escuela Andorrana en un contexto de reforma curricular. Así como analizar los problemas y las contradicciones que el profesorado afronta y expresa. La tesis doctoral es una investigación cualitativa situada en los paradigmas interpretativo y crítico, y utiliza la metodología de la teoría fundamentada constructivista. Los resultados de la investigación se organizan en cinco grandes temas: las representaciones del profesorado de la educación para la ciudadanía democrática, enseñar a respetar el otro, enseñar a problematizar cuestiones políticas y sociales, desarrollar un pensamiento crítico e independiente, y la praxis de una ciudadanía democrática. Finalmente, se presentan las conclusiones de la tesis doctoral y se plantean nuevas preguntas de investigación.


Educating democratic citizens has been one of the main concerns since the development of the school systems in Europe. The public debate about which should be the knowledge of most worth to be able to participate as citizens in a democratic society has been central in the field of Education for Democratic Citizenship. Today we live in a crisis of democracy that seems to be permanent. And it is necessary to carry out studies that aim to help to understand how we should educate a democratic and competent citizenship. This PhD dissertation is intended to understand and to explore the teaching perspectives of social science teachers about teaching and learning competences for democratic citizenship at the lower secondary education in the Andorran School in a context of curriculum reform. Furthermore, it aims to analyse the problems and the contradictions that teachers confront and express. The PhD dissertation is a qualitative research situated in the interpretative and critical paradigms, and it uses constructivist grounded theory as methodology. The results of the dissertation are organised around five categories: the representations of teachers on education for democratic citizenship, teaching to respect the other, teaching how to problematise political and social issues, developing a critical and an independent thinking, and the praxis of democratic citizenship. Finally, the conclusions of the PhD dissertation are presented and further research questions are suggested.

Keywords

Educació per a la ciutadania democràtica; Educación para la ciudadania democrática; Education for Democratic Citizenship; Competències; Competencias; Competences; Escola Andorrana; Escuela Andorrana; Andorran School

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

ssc1de1.pdf

1.518Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)