Individualización del período de aislamiento en pacientes con tuberculosis pulmonar

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Medicina
dc.contributor.author
Ramirez Hidalgo, Maria Fernanda
dc.date.accessioned
2023-10-13T11:03:29Z
dc.date.available
2023-10-13T11:03:29Z
dc.date.issued
2023-09-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689132
dc.description.abstract
Objectius Identificar variables associades a la persistència de contagiositat en pacients amb tuberculosi pulmonar (TBP) i establir un score aplicable a cada pacient. Mètodes Estudi multicèntric de pacients amb TBP bacil·lífera. Es van analitzar variables potencialment associades a la persistència de positivitat del cultiu d'esput després de 4 i 8 setmanes de l’inici del tractament i es va desenvolupar un score basat en els coeficients del model final. Resultats 229 pacients inclosos. A l'estudi inicial, es va trobar una associació entre un valor inicial de proteïna C reactiva (PCR) superior a 50mg/dL i la persistència de cultius positius a les 4 i 8 setmanes. En el següent estudi, es van descriure 4 variables predictores del retard en la conversió a les 4 setmanes post-tractament: febre al diagnòstic, tabaquisme, afectació de>2 lòbuls pulmonars i ràtio neutròfils/limfòcits>3,5. Sobre la base d'aquests resultats es va desenvolupar un score. Conclusions La identificació de 4 variables al moment del diagnòstic i la determinació aïllada de la PCR poden predir la persistència de l'estat de contagiositat del pacient a les 4 i 8 setmanes de l'inici del tractament.
ca
dc.description.abstract
Objetivos Identificar variables asociadas a la persistencia de contagiosidad en pacientes con tuberculosis pulmonar (TBP) y establecer un score aplicable a cada paciente. Métodos Estudio multicéntrico de pacientes con TBP bacilífera. Se analizaron variables potencialmente asociadas a la persistencia de positividad del cultivo de esputo tras 4 y 8 semanas del inicio del tratamiento y se desarrolló un score basado en los coeficientes del modelo final. Resultados 229 pacientes incluidos. En el estudio inicial, se halló una asociación entre un valor de proteína C reactiva (PCR) superior a 50mg/dL y la persistencia de cultivos positivos a las 4 y 8 semanas. En el siguiente estudio, se describieron 4 variables predictoras del retraso en la conversión a las 4 semanas post-tratamiento: fiebre al diagnóstico, tabaquismo, afectación de >2 lóbulos pulmonares, y ratio neutrófilos/linfocitos>3,5. En base a éstos resultados se desarrolló un score. Conclusiones La identificación de 4 variables en el momento del diagnóstico y la determinación aislada de la PCR pueden predecir la persistencia del estado de contagiosidad del paciente a las 4 y 8 semanas desde el inicio del tratamiento.
ca
dc.description.abstract
bjectives The objective of this study is to identify variables associated with the persistence of infectiousness in patients with smear-positive pulmonary tuberculosis (PTB) and develop a score with the factors influencing the time to culture sputum conversion. Methods This multicenter study evaluated patients with PTB. Risk factors potentially associated with time to sputum culture conversion 4 and 8 weeks after treatment and potential associations between risk factors and sputum conversion were analyzed. A scoring system was created based on the coefficients of the final model. Results 229 patients were included. In the initial study, an association between a C-reactive protein (CRP) value higher than 50mg/dL and persistence of positive cultures at 4 and 8 weeks were found. In the following study, 4 predictor variables for delayed sputum conversion at 4 weeks post-treatment were identified: Fever at consultation, smoking, >2 lung lobe affected, and neutrophil-to-lymphocyte ratio>3.5. Therefore, we assembled a severity score. Conclusions The identification of 4 variables at the time of diagnosis and the determination of CRP values alone can predict the culture conversion at 4 and 8 weeks from the start of treatment.
ca
dc.format.extent
114 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Tuberculosi pulmonar
ca
dc.subject
Conversió cultiu
ca
dc.subject
Predictors
ca
dc.subject
Tuberculosis pulmonar
ca
dc.subject
Conversión cultivo
ca
dc.subject
Predictores
ca
dc.subject
Pulmonary tuberculosis
ca
dc.subject
Sputum conversion
ca
dc.subject
Predictors
ca
dc.subject.other
Medicina
ca
dc.title
Individualización del período de aislamiento en pacientes con tuberculosis pulmonar
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
61
ca
dc.contributor.director
Falguera i Sacrest, Miquel
dc.contributor.director
Trujillano Cabello, Javier
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tmfrh1de1.pdf

3.902Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)