Individualización del período de aislamiento en pacientes con tuberculosis pulmonar

Author

Ramirez Hidalgo, Maria Fernanda

Director

Falguera i Sacrest, Miquel

Trujillano Cabello, Javier

Date of defense

2023-09-04

Pages

114 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Objectius Identificar variables associades a la persistència de contagiositat en pacients amb tuberculosi pulmonar (TBP) i establir un score aplicable a cada pacient. Mètodes Estudi multicèntric de pacients amb TBP bacil·lífera. Es van analitzar variables potencialment associades a la persistència de positivitat del cultiu d'esput després de 4 i 8 setmanes de l’inici del tractament i es va desenvolupar un score basat en els coeficients del model final. Resultats 229 pacients inclosos. A l'estudi inicial, es va trobar una associació entre un valor inicial de proteïna C reactiva (PCR) superior a 50mg/dL i la persistència de cultius positius a les 4 i 8 setmanes. En el següent estudi, es van descriure 4 variables predictores del retard en la conversió a les 4 setmanes post-tractament: febre al diagnòstic, tabaquisme, afectació de>2 lòbuls pulmonars i ràtio neutròfils/limfòcits>3,5. Sobre la base d'aquests resultats es va desenvolupar un score. Conclusions La identificació de 4 variables al moment del diagnòstic i la determinació aïllada de la PCR poden predir la persistència de l'estat de contagiositat del pacient a les 4 i 8 setmanes de l'inici del tractament.


Objetivos Identificar variables asociadas a la persistencia de contagiosidad en pacientes con tuberculosis pulmonar (TBP) y establecer un score aplicable a cada paciente. Métodos Estudio multicéntrico de pacientes con TBP bacilífera. Se analizaron variables potencialmente asociadas a la persistencia de positividad del cultivo de esputo tras 4 y 8 semanas del inicio del tratamiento y se desarrolló un score basado en los coeficientes del modelo final. Resultados 229 pacientes incluidos. En el estudio inicial, se halló una asociación entre un valor de proteína C reactiva (PCR) superior a 50mg/dL y la persistencia de cultivos positivos a las 4 y 8 semanas. En el siguiente estudio, se describieron 4 variables predictoras del retraso en la conversión a las 4 semanas post-tratamiento: fiebre al diagnóstico, tabaquismo, afectación de >2 lóbulos pulmonares, y ratio neutrófilos/linfocitos>3,5. En base a éstos resultados se desarrolló un score. Conclusiones La identificación de 4 variables en el momento del diagnóstico y la determinación aislada de la PCR pueden predecir la persistencia del estado de contagiosidad del paciente a las 4 y 8 semanas desde el inicio del tratamiento.


bjectives The objective of this study is to identify variables associated with the persistence of infectiousness in patients with smear-positive pulmonary tuberculosis (PTB) and develop a score with the factors influencing the time to culture sputum conversion. Methods This multicenter study evaluated patients with PTB. Risk factors potentially associated with time to sputum culture conversion 4 and 8 weeks after treatment and potential associations between risk factors and sputum conversion were analyzed. A scoring system was created based on the coefficients of the final model. Results 229 patients were included. In the initial study, an association between a C-reactive protein (CRP) value higher than 50mg/dL and persistence of positive cultures at 4 and 8 weeks were found. In the following study, 4 predictor variables for delayed sputum conversion at 4 weeks post-treatment were identified: Fever at consultation, smoking, >2 lung lobe affected, and neutrophil-to-lymphocyte ratio>3.5. Therefore, we assembled a severity score. Conclusions The identification of 4 variables at the time of diagnosis and the determination of CRP values alone can predict the culture conversion at 4 and 8 weeks from the start of treatment.

Keywords

Tuberculosi pulmonar; Conversió cultiu; Predictors; Tuberculosis pulmonar; Conversión cultivo; Predictores; Pulmonary tuberculosis; Sputum conversion; Predictors

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tmfrh1de1.pdf

3.902Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)