Els colors de la Catalunya altmedieval. Estudi lèxic

Autor/a

Alvarez Aguado, Anahí

Director/a

Puig Rodríguez-Escalona, Mercè

Gómez Rabal, Ana

Tutor/a

Puig Rodríguez-Escalona, Mercè

Fecha de defensa

2023-07-13

Páginas

839 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Clàssica, Filologia Romànica i Filologia Semítica

Resumen

[cat] Aquesta tesi doctoral, escrita en el marc del projecte del Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae (GMLC), és un estudi lexicogràfic dels noms de color testimoniats a la documentació llatina dels segles IX al XII del domini lingüístic del català. El corpus, de caire eminentment notarial, esta format per més de 24.500 documents, el buidatge dels qual ha permès registrar 68 veus, que hem distribuït en diversos àmbits cromàtics. La informació de cadascun d' aquests vocables es recull en fitxes, introduïdes per un lema, en que es tracten i s'estudien els aspectes etimològics, semàntics, morfològics i de pervivència pertinents. El lèxic del color d' aquests textos i diplomes esta representar principalment per la categoría lèxica de l' adjectiu, per bé que també s'hi inclouen alguns substantius i participis. Es tracta d' un corpus lèxic format per mots heretats d' altres períodes de la llengua llatina, així com per algunes innovacions semàntiques i lèxiques. Pel que fa a aquestes darreres, l'element germànic hi tingué un paper fonamental, al costat de la influencia i presencia de la llengua vernacla que es parlava en aquest territori, el català. A partir de l'Estudi preliminar i de l'Estudi lèxic es presenten unes Conclusions que ofereixen un panorama complet de la situació del lèxic del color a la documentació llatina del domini lingüístic del català, alhora que es posen de manifest les diverses dificultats -etimològiques, morfològiques, però sobretot de caire semàntic- que aquest estudi comporta. L'estudi lingüístic del lèxic del color en el context d' aquests textos i diplomes ens permet no solament testimoniar la primera aparició d' alguns mots del català preliterari, sinó també comprendre algunes característiques culturals i socials de l’època. A més d'aquestes qüestions, i sempre des del punt de vista del lèxic, aportem igualment algunes notes sobre la pervivència dels mots de color a les llengües romàniques, i sobre l'esdevenir del fenomen del color al llarg dels segles. En definitiva, aquesta tesi aporta els coneixements imprescindibles pera la correcta interpretació del color als diplomes medievals catalans, alhora que en testimonia la complexa historia i evolució, des de l'Antiguitat fins avui dia.


[eng] This doctoral dissertation, carried out within the Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae (GMLC) project, consists in a lexicographic study of the color names attested in Latín documents written between the 9th and the 12th centuries in the Catalan linguistic domain. The corpus, eminently notarial, is made of more than 24,500 documents. The analysis of these sources allowed us to record 68 terms, distributed along chromatic groups. The linguistic informatíon about these words is systematícally presented in entries, introduced by a lemma, in which we discuss and develop the relevant etymological, semantíc, morphological, and evolutionary aspects. The color names that can be found in these documents are mainly represented by the lexical category of the adjectíve, as well as some nouns and partíciples to a lesser extent. The lexis compiled consists of terms inherited from different stages of the Latín language, along with some semantic and lexical innovations. As far the latter, the Germanic element played a fundamental role, together with the influence and presence of the Romanic language that was spoken in this territory, that is, Catalan. Thus, the linguistíc study of the color names enables us not only to witness the earliest date of some Catalan words, but also to understand several cultural and social characteristics of that period. Likewise, and always from a linguistic perspective, we provide some notes on the survival of these words and on the evolutíon of the phenomenon of color over the centuries.

Palabras clave

Lexicografia; Lexicografía; Lexicography; Llatí medieval i modern; Latín medieval y moderno; Medieval and modern Latin language; Català antic; Catalán antiguo; Old catalan; Corpus (Lingüística); Corpora (Linguistics); Colors; Colores

Materias

81 - Lingüística y lenguas

Área de conocimiento

Ciències Humanes i Socials

Nota

Programa de Doctorat en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 13-07-2024

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)