Joan Lluís Vives's "Introductio ad sapientiam": Critical Edition and Philosophical Study

Author

Tello Brugal, Joan

Director

Espluga, Xavier

Montserrat i Moles, Josep, 1967-

Tutor

Montserrat i Moles, Josep, 1967-

Date of defense

2022-03-22

Pages

384 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Filosofia

Abstract

Breaking new ground in advancing the work and thought of the Renaissance humanist Joan Lluís Vives (1492/3-1540), this dissertation includes the following materials: (1) an updated state of investigation in Vivesian studies; (2) a vindication of Vives as a philosopher rather than a pedagogue; (3) the first critical edition of the Introductio ad sapientiam (1524), his second most disseminated work; (4) an explanation of the philosophical content of the Introductio ad sapientiam through an exploration of three key aphorisms (numbers 1, 200 and 604) that shed light on items overlooked by previous scholarship; and, last but not least, (5) a probe into the meaning of the term animus through the lens of eleven Classical Latin and Renaissance authors.


Aquesta tesi doctoral obre nous camins per avançar en l’estudi de l’obra i del pensament de l’humanista renaixentista Joan Lluís Vives (1492/3-1540), i inclou els materials següents: (1) un estat actualitzat de la investigació en els estudis vivesians; (2) una reivindicació de Vives com a filòsof més que no pas com a pedagog; (3) la primera edició crítica de la Introductio ad sapientiam (1524), la seva segona obra més difosa; (4) una explicació del contingut filosòfic de la Introductio ad sapientiam a través de l’anàlisi de tres aforismes clau (números 1, 200 i 604) que fan llum sobre temes desatesos per estudis anteriors; i, finalment, (5) una indagació sobre el significat del terme animus a través d’onze autors llatins clàssics i renaixentistes.

Keywords

Ètica; Ética; Ethics; Teoria del coneixement; Teoría del conocimiento; Theory of knowledge; Humanisme; Humanismo; Humanism; Filosofia del Renaixement; Filosofía renacentista; Renaissance philosophy; Vives, Joan Lluís, 1492-1540; Aforismes i apotegmes; Aforismos y apotegmas; Aphorisms and apothegms; Judici (Estètica); Juicio (Estética); Judgment (Aesthetics); Saviesa; Sabiduría; Wisdom; Prudència; Prudencia; Prudence

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Filosofia Contemporània i Estudis Clàssics

Documents

JTB_PhD_THESIS.pdf

19.11Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)