Seguimiento y evaluación de actividades colaborativas en línea a través de las analíticas del aprendizaje. Análisis del impacto sobre los docentes y los estudiantes de educación superior

Autor/a

Cerro Martínez, Juan Pedro

Director/a

Guitert Catasús, Montse

Codirector/a

Romeu Fontanillas, Teresa

Fecha de defensa

2021-07-15

Páginas

492 p.



Departamento/Instituto

Universitat Oberta de Catalunya. eLearn Center

Programa de doctorado

Programa de Doctorat en Educació i TIC

Resumen

Esta tesis doctoral aborda el impacto del uso de las analíticas del aprendizaje sobre los docentes y los estudiantes en el contexto de la educación superior. Se presenta el diseño y la implementación de una herramienta basada en tecnologías web de analíticas del aprendizaje para los docentes. El objetivo es facilitarles el acceso a la información para realizar un seguimiento y una evaluación de las discusiones en línea asíncronas, un tipo de actividad de aprendizaje colaborativo en la que los estudiantes interactúan entre sí para construir significados de forma conjunta a través del diálogo y la reflexión. Debido a la complejidad de evaluar el aprendizaje colaborativo y a las necesidades de información de los docentes en los entornos en línea, esta investigación presenta una lista de factores clave, definidos por los propios docentes, relacionados con el proceso de interacción comunicativa y evaluados por la herramienta diseñada.


Aquesta tesi doctoral aborda l'impacte de l'ús de les analítiques de l'aprenentatge sobre els docents i els estudiants en el context educatiu superior. Es presenta el disseny i la implementació d'una eina basada en tecnologies web d'analítiques de l'aprenentatge per als docents. L'objectiu és facilitar-los l'accés a la informació per fer un seguiment i una avaluació de les discussions en línia asíncrones, un tipus d'activitat d'aprenentatge col·laboratiu en què els estudiants interactuen entre ells per construir significats de manera conjunta mitjançant el diàleg i la reflexió. A causa de la dificultat d'avaluar l'aprenentatge col·laboratiu i de les necessitats d'informació dels docents en els entorns en línia, aquesta recerca presenta una llista de factors clau, definits pels mateixos docents, relacionats amb el procés d'interacció comunicativa i avaluats per l'eina dissenyada.


This doctoral thesis explores how the use of learning analytics affects teachers and students in higher education. It lays out the design and implementation of a web-based learning analytics tool that facilitates teachers' access to information for monitoring and assessing asynchronous online discussions, a type of collaborative learning activity in which students interact with each other to co-construct meanings through dialogue and reflection. Given the complexity of assessing collaborative learning and the information needs of teachers in online environments, this research presents a list of key factors related to the process of communicative interaction, defined by teachers and assessed by this new tool.

Palabras clave

aprenentatge col·laboratiu; aprendizaje colaborativo; collaborative learning; analítiques de l'aprenentatge; analíticas del aprendizaje; learning analytics; discussions en línia; discusiones en línea; online discussions; educació superior; educación superior; aprenentatge en línia; aprendizaje en línea; online learning

Materias

378 - Enseñanza superior. Universidades

Área de conocimiento

Analítiques de l’aprenentatge

Documentos

Tesis_JuanPedro_Cerro_Martinez_FINAL.pdf

13.17Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)