Dona i jubilació

Autor/a

Pérez Pérez, Isabel

Director/a

Ferré i Grau, Carme

Codirector/a

Pallarès Martí, Àngela

Fecha de defensa

2011-01-12

Depósito Legal

T.1702-2011

Páginas

271 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Resumen

La finalitat de la tesi rau en cercar coneixement sobre la transició de la jubilació de dones jubilades, i aportar aquest coneixement a la disciplina infermera per tal que els seus professionals puguin establir criteris i dissenyar programes de salut específics que millorin les cures infermeres que se’ls poden oferir, en aquesta etapa de la vida, des de l’Atenció Primària de Salut (APS). Es planteja com a objectiu descriure la jubilació de les dones que han participat en l’estudi, i per fer-ho des d’aquest horitzó d’una futura atenció infermera, calia analitzar el elements identificats que caracteritzen el seu procés a la llum de referents teòrics que, entre d’altres, contemplessin la perspectiva infermera, d’aquí que un dels punts importants del marc teòric hagi estat la Teoria de les Transicions de Meleis. L’estudi està acotat geogràficament a Catalunya, i en concret es circumscriu a la ciutat de Barcelona. S’ha seleccionat aquesta ciutat per la representativitat de les seves dades, ja que, segons l’anuari d’envelliment de Catalunya (2004), la taxa de sobreenvelliment al nostre país es concentra sobretot en els municipis de més de 500.000 habitants, i un total del 30% es localitzen només a la ciutat de Barcelona. La recerca s’aborda des del paradigma qualitatiu en estar orientat vers la comprensió i interpretació dels significats i accions des de la pròpia perspectiva de les dones jubilades. En el procés de recollida de les dades, la tècnica dels grups de discussió ha estat el nucli central del treball de camp. L’anàlisi de les dades s’ha realitzat mitjançant el procediment de l’Anàlisi de Contingut en la seva concepció més tradicional.


La finalidad de la tesis es obtener conocimiento sobre la transición de la jubilación de mujeres jubiladas, y aportar este conocimiento a la disciplina enfermera para que sus profesionales puedan establecer criterios y diseñar programas de salud específicos que mejoren los cuidados enfermeros que se les pueden ofrecer, en esta etapa de la vida, desde la Atención Primaria de Salud (APS). Se plantea como objetivo describir la jubilación de las mujeres que han participado en el estudio, y para hacerlo desde el horizonte de una futura atención enfermera, era necesario analizar los elementos identificados que caracterizan este proceso a la luz de referentes teóricos que, entre otros, contemplen la perspectiva enfermera, de aquí que uno de los puntos importantes del marco teórico haya sido la Teoría de las Transiciones de Meleis. El estudio está acotado geográficamente en Cataluña, y en concreto se circunscribe a la ciudad de Barcelona. Se ha seleccionado esta ciudad por la representatividad de sus datos, ya que, según el anuario de envejecimiento de Cataluña (2004), la tasa de sobre envejecimiento en nuestro país se concentra sobre todo en los municipios de más de 500.000 habitantes, y un total del 30% se localizan en la ciudad de Barcelona. La investigación se aborda desde el paradigma cualitativo al orientarse a la comprensión e interpretación de los significados y acciones desde la propia perspectiva de las mujeres jubiladas. En el proceso de recogida de los datos, la técnica de los grupos de discusión ha sido el núcleo central del trabajo de campo. El análisis de los datos se ha realizado mediante el procedimiento del Análisis de Contenido en su concepción más tradicional.

Palabras clave

Jubilació; Dona; Transicions; Infermeria; Jubilación; Mujer; transiciones; Enfermería

Materias

3 - Ciencias sociales

Documentos

Tesi Dona i Jubilacio Isabel Perez.pdf

3.713Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)