Learning from a robot: creating synthetic psychologically plausible agents

Autor/a

Vouloutsi, Vasiliki

Director/a

Verschure, Paul F. M. J.

Fecha de defensa

2017-11-07

Páginas

263 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Resumen

Due to technological advancements, robots will soon become part of our daily lives and interact with us on a frequent basis. Robot acceptance is important, as it delineates whether users will potentially interact with them or not. We argue that psychological plausibility is a key determinant of acceptance and the challenge that rises is to understand, measure and identify what a ects plausibility. Here, we propose a taxonomy of four psychological benchmarks that one can apply to evaluate the behavioural components of robots and assess how they a ect acceptance: social competence, task competence, autonomy and morphology. By decomposing plausibility to discrete parts and empirically test them, we can use their interactions in practice for the meaningful design and development of social robots. In this thesis, we have identi ed behavioural components that are relevant to the proposed taxonomy and evaluated them in a series of studies. We show that it is possible to use the proposed taxonomy to evaluate the interaction and the robot. By systematically assessing the behavioural features of the robot, we gain useful insights that we apply to our H5WRobot that we later validate in the domain of tutoring. We show that our robot is accepted by students and stress that our proposed taxonomy might provide useful insights regarding the establishment of future assessments for HRI.


A causa dels avenços tecnològics, els robots aviat formaran part de la nostra vida diària i interactuaran amb nosaltres de forma freqüent. Que els robots siguin ben rebuts és important, ja que determina si els usuaris voldran interactuar amb ells o no. Argumentem que la plausibilitat psicològica dels robots és fonamental per a la seva acceptació i que un repte que sorgeix és entendre, mesurar i identi car qué afecta aquesta plausibilitat. Proposem una taxonomia de quatre criteris psicològics que es poden aplicar per tal d'avaluar els components de conducta dels robots i com afecten la seva acceptació: competència social, competència funcional, autonomia i morfologia. Descomposant la plausibilitat en parts discretes, i avaluant-les de forma empírica, podem fer-ne un ús pràctic de les interaccions per al disseny i desenvolupament de robots socials. En aquesta tesi hem identi cat comportaments conductuals que són rellevants per a la taxonomia proposada i que han estat avaluats en una sèrie d'estudis. Mostrem que és possible utilitzar la taxonomia proposada per tal d'avaluar un robot i la interacció amb aquest. Mitjançant una avaluació sistemàtica de les caracterítiques conductuals dels robots, obtenim una sèrie d'idees útils que hem aplicat al nostre robot H5WRobot, i que posteriorment validem en un context de tutoria. Demostrem que el nostre robot és acceptat pels estudiants i fem palès que la taxonomia que proposem pot proporcionar observacions útils per a l'establiment de futures avaluacions per a la interacció entre humans i robots.

Palabras clave

Robot; Synthetic psychologically plausible agents; Learning

Materias

62 - Ingeniería. Tecnología

Documentos

tvv.pdf

46.18Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)