Epigenetic alterations in autism spectrum disorders (ASD)

Autor/a

Homs Raubert, Aïda

Director/a

Pérez Jurado, Luis Alberto

Cuscó Martí, Ivon

Fecha de defensa

2015-09-15

Páginas

245 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Biomedicina

Resumen

The aetiology of autism spectrum disorders (ASD), a group of neurodevelopmental conditions with early onset, characterized by social and communication impairment and restricted interests, is unknown in about a third of the patients. The intense research done over the past decade has revealed a genetic contribution, while the epigenetic contribution barely begins to show. The epigenetic marks can exert an effect in gene expression without altering the underlying genetic sequence. In turn, these marks can be impaired by genetic mutations in their target sequence. Therefore, research in genomic, epigenomic and transcriptomic fields will provide convergent information to unravel the causes of ASD, necessary to establish improved diagnostic protocols and therapeutic strategies, allowing an earlier diagnosis and personalized treatment crucial for a better prognosis. Our data reveal variants associated to the phenotype which shows genetic-epigenetic interplay along with gene expression consequences. It also reveals region epigenetic variants, which follow a polygenic or complex model. Finally, we found ASD genotype-specific epigenetic marks. In the future, the progress in cost-efficiency technologies assessing epigenomics, and the availability of a reference epigenome in various tissues and cell types will provide the background to set a step-forward in establishing the developmental stage, cell types and tissues involved in the epigenetic mechanisms of the disorder.


L'etiologia dels trastorns de l'espectre autista (TEA), un grup de malalties del neurodesenvolupament d’aparició primerenca caracteritzades per problemes de comunicació, relació social, i per la presencia d’interessos restringits, és desconeguda per un terç dels individus afectats. La intensa investigació feta durant l'última dècada ha revelat una gran contribució genètica en aquesta malaltia, mentre que de l’epigenètica tot just es comença a evidenciar. Les marques epigenètiques, sense alterar la seqüència genètica subjacent, tenen un efecte en l'expressió dels gens. A la vegada, aquestes marques epigenètiques es poden veure afectades per mutacions genètiques a la seqüència. Així doncs, la recerca en genòmica, epigenòmica i transcriptòmica proporcionarà informació convergent per determinar les causes dels TEA, indispensable per establir millores en els protocols de diagnòstic i en estratègies terapèutiques, facilitant el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat, crucial per a un millor pronòstic. Les nostres dades mostren que hi ha alteracions genètiques i epigenètiques associades al fenotip, que interactuen i tenen conseqüències sobre l’expressió gènica. També hem trobat regions amb alteracions epigenètiques, que sembla que contribueixen de manera additiva i seguint un model complex. Finalment, trobem marques epigenètiques específiques de grups de genotips TEA. En el futur, la millora de les tecnologies disponibles per avaluar l’epigenòmica, i la disponibilitat d'un epigenoma de referència en diversos teixits i tipus cel•lulars, serviran com a base per fer un pas cap endavant en l'establiment de l’etapa del desenvolupament, dels tipus cel•lulars i els teixits involucrats en els mecanismes epigenètics del trastorn.

Palabras clave

Autism spectrum disorders; Epigenetics; Methylation; ASD genetics; RNA sequencing; Trastorns de l'espectre autista; Epigenètica; Metilació; Genètica dels TEA; Seqüenciació d'ARN

Materias

616.89 - Psiquiatría. Psicopatología

Documentos

tahr.pdf

4.747Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)