Caracterización zooarqueológica de las cuevas redil en la Prehistoria de la Meseta Norte: el caso de El Mirador (Sierra de Atapuerca, Burgos)

Autor/a

Martín Rodríguez, Patricia

Director/a

Vergès Bosch, Josep M.

Nadal Lorenzo, Jordi

Fecha de defensa

2015-11-26

Páginas

512 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resumen

Aquesta tesi se centra en l’estudi zooarqueològic i tafonòmic dels conjunts faunístics recuperats a la cova d’El Mirador (Serra d’Atapuerca, Burgos). Aquests conjunts procedeixen de la utilització de la cavitat com a espai d’estabulació per al bestiar des dels inicis del neolític (VI mil•lenni cal BC) fins a l’edat del bronze (II mil•lenni cal BC). Els resultats d’aquest estudi han permès corroborar el desenvolupament primerenc d’una economia ramadera a la conca del Duero. Se centrava en la cria de d’ovelles i cabres acompanyats d’un grup menor de bovins i, probablement, suids. La llet i la carn, tant d’ovicaprins com de bovins, van ser els principals productes aprofitats per aquestes comunitats encara que els bovins foren empleats per la seva força de tracció i/o tir, almenys a l’edat del bronze. En torn al IV mil•lenni s’observa un canvi en la gestió econòmica del grup, probablement relacionat amb una diversificació econòmica i atribuït a un augment del bestiar boví i del consum de les espècies salvatges. L’organització anual dels grups ramaders consistiria en l’ocupació de la cavitat durant l’hivern i la primavera, ja que la utilitzaven d’estable de les femelles gestants i paridora. La resta de l’any, el passarien aprofitant pastures i els boscos situats al voltant d’El Mirador. Pel que fa a l’ocupació de la cavitat, les restes faunístiques identificades mostren un alt grau d’alteració que indica el processament de les carcasses a l’interior de la cova i, per tant, també el desenvolupament d’activitats domèstiques a l’interior de la cavitat. Aquesta funcionalitat s’uniria a l’ús de la cova com estable pels ramats d’ovelles i cabres.


sta tesis se centra en el estudio zooarqueológico y tafonómico de los conjuntos faunísticos recuperados en la cueva de El Mirador (Sierra de Atapuerca, Burgos). Estos conjuntos proceden de la utilización de la cavidad como redil para el ganado desde los inicios del Neolítico (VI milenio cal BC) hasta la Edad del Bronce (II milenio cal BC). Los resultados de este estudio han permitido corroborar el desarrollo temprano de una economía ganadera en la cuenca del Duero. Ésta se centraba en la cría de ovicaprinos acompañados de un grupo menor de bovinos y, probablemente, suinos. La leche y la carne, tanto de ovicaprinos como de bovinos, fueron los principales productos aprovechados por estas comunidades aunque, al menos, en la Edad del Bronce, los bovinos son también empleados por su fuerza de tracción y/o tiro. En torno al IV milenio se observa un cambio en la gestión económica del grupo probablemente relacionado con una diversificación económica del grupo y atribuido a un aumento del ganado vacuno y del consumo de las especies salvajes. La organización anual de los grupos ganaderos consistiría en la ocupación de la cavidad durante el invierno y la primavera, ya que la empleaban como aprisco de las hembras gestantes y paridera. El resto del año, lo pasarían aprovechando los pastos y los bosques situados en los alrededores de El Mirador. Por lo que respecta a la ocupación de la cavidad, los restos faunísticos identificados muestran un alto grado de alteración que indican el procesamiento de las carcasas en el interior de la cavidad y, por lo tanto, también el desarrollo de actividades domésticas en el interior de la cavidad. Esta funcionalidad se uniría al uso de la cueva como aprisco de los rebaños de ovicaprino.


This doctoral thesis focus in archaeozoologial and taphonomical study of animal assemblages recovered in El Mirador cave (Sierra de Atapuerca, Burgos). These assemblages were originate were originated during the utilization of the cave like livestock enclosure during Neolithic (VI-IV millennium cal. BC) and Bronze Age. Results of this work confirm early adoption of husbandry practices in the Spanish Meseta. Sheep and goat were de base of this economical system and cattle was exploited too. Milk and meat were used and, during Bronze Age, cattle were also employed like drought animal. We observed economical changes during IV millennium and during Bronze Age, when the importance of cattle increased and the importance of ovicaprino decreases. This patterns was liked with an economical diversification documented at Mediterranean level. El Mirador was occupied like enclosure during winter. Small-scale herd movements would be developed during summer time. This thesis also includes four scientific papers based in different aspects of El Mirador cave assemblages and one methodological study of ovicaprine perinatal bone identification.

Palabras clave

Zooarqueologia; Neolític-Edat del Bronze; ramaderia; Zooarqueología; Neolítico-Edad del Bronce; ganadería; Zooarchaeology; Neolithic-Bronze Age; herding activities

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 90 - Arqueología. Prehistoria; 94 - Historia general y por países

Área de conocimiento

Arts i humanitats

Documentos

TESI.pdf

30.74Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)