Estructura socio-econòmica al camp de Tarragona durant els primers anys del segle XIV. Alcover, la Selva del Camp i Valls (1300-1320)

Autor/a

Moya Guerrero, M. del Rosario

Director/a

Riera i Melis, Antoni, 1944-

Fecha de defensa

2016-01-29

Páginas

1104 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Resumen

Aquest treball d’investigació vol reconstruir la vida quotidiana dels homes i dones que habiten el Camp de Tarragona durant els primers anys del segle XIV. La recerca s’ha dut a terme a partir de la informació continguda als llibres de notes que, sobres les viles d’Alcover, la Selva del Camp i Valls, es conserven a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Es tracta de tres pobles de caràcter marcadament agrari i integrats dins de la Senyoria de la Mitra de Tarragona i amb una sèrie de particularitats que permeten la realització d’un estudi comparat que supera l’àmbit estrictament local per endinsar-se en l’àmbit de la història agrària regional. Amb tot, les característiques de les fonts documentals fan que aquest sigui un treball d’evolució curta en el temps que es centra en els dos primers decennis de la catorzena centúria. D’aquesta manera, s’ha prioritzat la intensitat a la prolongació cronològica atès el gran volum de petits assentaments que han nodrit la investigació i que han hagut de ser analitzats tant des del punt de vista econòmic, com social o fins i tot dins de l’àmbit fiscal o de les estructures de govern senyorial o municipal. Justament aquesta diversitat documental ha influït clarament en la forma final de la tesi, la qual s’ha organitzat en diferents apartats amb l’objectiu de dotar el treball final d’una estructura homogènia. Aquests apartats són: el marc espacial, la petita explotació camperola, aspectes jurídics sobre les relacions econòmiques que s’estableixen al mercat de la terra, aspectes econòmics i socials sobre les transaccions al mercat de la terra, la vila, les rendes senyorials i el desenvolupament municipal, i la societat. En conclusió, aquest és un treball que ha establert tota una sèrie de línies de recerca que poden continuar sent treballades en un futur amb el buidat l’anàlisi d’aquestes sèries documentals que, en línies generals, a mesura que s’avança cronològicament, són més complertes tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu.


This research wants to reconstruct the quotidian lives of the villagers of ‘El Camp de Tarragona’ district during the early years of the fourteenth century. The research was undertaken on the information contained in the notarial books preserved in the Archdiocesan Historical Archive of Tarragona about the villages of Alcover, La Selva del Camp I Valls. These three municipalities, integrated into the Lordship of the Archbishop of Tarragona, have a prominently agrarian nature and a series of features that allow to conduct a comparative study that venture into the field of the regional history. However, this is a work just focused on the first two decades of the 14th century due to the special characteristics of the documentary sources. Thus, given the large number of small contracts, it has been prioritized intensity rather than chronological extension. These documents have been analyzed from the point of view of economy, society, taxation system o governmental structures. Precisely this diversity has clearly influenced the final form of the thesis, which has been organized into different sections in order to provide it with a homogeneous structure. These sections are: the spatial context, the small peasant farming, legal aspects of economic relations established in the land market, economic and social aspects of transactions in the land market, the town, the lordly incomes, the municipal development, and society. To sum up, this is a job that has established a series of research areas that can still be studied in the future by emptying and analyzing these notarial volumes which, in general, contain better information, both quantitative and qualitative, as the researcher advances through the time.

Palabras clave

Història social; Historia social; Social history; Història econòmica; Historia económica; Economic history; Història medieval; Historia medieval; Medieval history; Camp de Tarragona (Catalunya); Camp de Tarragona (Cataluña); Camp de Tarragona (Catalonia)

Materias

93 - Historia. Ciencias auxiliares de la historia. Historia local

Área de conocimiento

Ciències Humanes i Socials

Documentos

MdRMG_TESI.pdf

13.54Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)