Marques tipogràfiques d’àmbit català (segles XV-XVII). Repertori i estudi

Autor/a

Botanch Albó, Eduard

Director/a

Estivill Rius, Assumpció

Tutor/a

Pérez-Montoro Gutiérrez, Mario

Fecha de defensa

2016-02-01

Páginas

827 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Departament de Biblioteconomia i Documentació

Resumen

Recull exhaustiu i anàlisi de les marques d’impressor usades a Catalunya entre 1493 i 1700, partint del context històric i cultural. S’analitza la naturalesa i la història dels distintius tipogràfics, l’estat de la qüestió, els motius iconogràfics emprats, l’evolució de les marques als diferents tallers catalans i la seva relació amb altres agents editorials del país o bé d’altres zones europees, sobretot de França i Itàlia. Aquest estudi no segueix els repertoris de marques tradicionals, que es limiten a presentar els senyals dels impressors sense cap estudi crític. Quantifica les marques que s’utilitzen, les relaciona amb la producció bibliogràfica total del país i argumenta les raons del seu ús i dels canvis que es produeixen al llarg del temps.


Exhaustive compilation of printers’ devices used in Catalonia between 1493 and 1700, based on the historic and cultural context. This study analizes the nature and the history of typographic distinctives, the state of the art, the iconographical motifs employed, the evolution of the printers’ devices in Catalan printing workshops and their relationship with other editorial agents from the country or from some European zones, especially France and Italy. This study does not follow the traditional repertoire of brands, which simply provided the printers’ marks without any critical study. Quantifies the devices used, puts them in relation to the full production of the country and argues the reasons for its use and the changes that occur over time .

Palabras clave

Marques tipogràfiques; Marcas tipográficas; Printers' marks; Iconografia; Iconografía; Iconography; Impressors; Impresores; Printers; Catalunya; Cataluña; Catalonia

Materias

76 - Artes gráficas

Área de conocimiento

Ciències de l'Educació

Documentos

EBA_TESI.pdf

37.56Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)