Respuesta de cultivares de patata a la salinidad y potencial efecto protector del metil jasmonato frente al estrés salino

Author

Rodríguez Buitrón, Ricardo

Director

Pelacho Aja, Ana Mª

Date of defense

2014-10-24

Legal Deposit

L.886-2015

Pages

249 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Hortofructicultura, Botànica i Jardineria

Abstract

En aquesta Tesi Doctoral es van caracteritzar in vitro quatre cultivars de patata amb diferent cicle de maduració, Agata, Monalisa, Kennebec i Red Pontiac en base al desenvolupament vegetatiu i radical dels explants. L’efecte del MeJa es va avaluar en base al desenvolupament vegetatiu i radical dels explants exposats a 0,10, 50, 250 i 1250 nM de MeJa. La tolerància a l’estrès salí es va avaluar en base al desenvolupament vegetatiu i radical dels explants dels quatre cultivars exposats a 0, 30, 60, 90, 120 mM de NaCl. Una vegada determinat l’efecte del MeJa i la tolerància a la salinitat, es va avaluar l’efecte protector del MeJa front l’estrès salí combinant les concentracions de NaCl i MeJa amb els quatre cultivars de patata. La determinació de la prolina i l’activitat enzimàtica de la catalasa i la peroxidasa es varen utilitzar com indicadors de tolerància a l’estrès salí.


En esta Tesis Doctoral se caracterizó in vitro cuatro cultivares de patata con diferente ciclo de maduración, Agata, Monalisa, Kennebec y Red Pontiac en base al desarrollo vegetativo y radical de los explantos. El efecto del MeJa se evaluó en base al desarrollo vegetativo y radical de los explantos expuestos a 0, 10, 50, 250 y 1250nM de MeJa. La tolerancia al estrés salino se evaluó en base al desarrollo vegetativo y radical de los explantos de los cuatro cultivares expuestos a 0, 30, 60, 90 y 120mM de NaCl. Una vez determinado el efecto del MeJa y la tolerancia a la salinidad, se evaluó el efecto protector del MeJa frente al estrés salino, combinando las concentraciones de NaCl y MeJa en los cuatro cultivares de patata. La determinación de la prolina y la actividad enzimática de la catalasa y peroxidasa se utilizaron como indicadores de tolerancia al estrés salino.


In this Doctoral Thesis four potato cultivars with different maturity cycle Agata, Monalisa, Kennebec, and Red Pontiac were characterized in vitro, characterization was based on explants vegetative and root development. MeJa effect was evaluated in four potato cultivars in base of explants vegetative and root development exposed to 0, 10, 50, 250 and 1250nM of MeJa. Salinity tolerance was evaluated in four potato cultivars in base of explants vegetative and root development exposed to 0, 30, 60, 90, and 120mM NaCl. After determining the effect of MeJa and the tolerance to salinity, the protective effect of MeJa was evaluated against salt stress, combining NaCl concentrations and MeJa in four potato cultivars. The determination of the proline and the enzymatic activity of catalase and peroxidase were used as indicators of salt stress tolerance.

Keywords

Salinitat; Solanum tuberosum; Metil jasmonato; Prolina; Salinidad; Actividad antioxidante; Catalasa; Salinity; Methyl jasmonate; Proline

Subjects

633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Fisiologia vegetal

Documents

Trrb1de1.pdf

2.872Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)