Essays in financial history

Author

Gissler, Stefan

Director

Voth, Hans-Joachim

Date of defense

2014-09-22

Legal Deposit

B 22974-2014

Pages

142 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

Do market frictions influence asset prices? The first part examines whether financial intermediaries’ balance sheet capacity, their funding liquidity, can influence market liquidity, volatility, and price patterns. Using a historical case study this part suggests that when a liquidity provider is balance sheet constrained, markets become illiquid and prices move. The second part looks at Germany’s 1927 stock market crash. It sheds light on the relationship between leverage and asset price behavior. The results indicate that a bank’s credit policy influenced asset prices – an expansive policy dampened volatility and increased returns. A sharp cut in margin credit led to larger price fluctuations. The third part looks at the connection between the financial side and the real side of the economy. Testing the theory of rational bubbles, it suggests that in 18th century England government debt increased consumers’ welfare by giving them a safe store of value.


Les friccions del mercat influeixen en els preus dels actius financers? La primera part examina si la capacitat del balanç ̧ dels intermediaris financers, si la seva liquiditat financera, pot influir sobre la liquiditat del mercat, la volatilitat i l’estructura de preu. Mitjançant l’estudi d’un cas históric aquesta part suggereix que quan un proveidor de liquiditat té limitat el balanç, els mercats passen a no tenir liquiditat i els preus varien. La segona part se centra en el crac borsari alemany el 1927. Explica la relació entre l’apalancament i el comportament dels preus dels actius financers. El resultat indica que la poltica de crédit dels bancs va influir els preus dels actius financers una política expansiva reduia la volatilitat i feia augmentar els rendiments. Una gran retallada en el marge de crédit portava a majors fluc- tuacions dels preus. La tercera part analitza la connexió entre el sector financer i el sector real de l’economia. La teoria de les bombolles racionals suggereix que a l’Anglaterra del segle divuit el deute del govern va fer augmentar el benestar dels consumidors, tot donant-los dipósits de valor segurs.

Keywords

Financial Economics; Asset Price Volatility; Economic History; Economia Financera; Volatilitat d’Actius Financers; Història Econòmica

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tsg.pdf

979.6Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)