El conjunt patrimonial de l'església parroquial de Sant Pere de Petra (Mallorca)

Author

Andreu Galmés, Jaume

Director

Bolòs i Masclans, Jordi

Forteza Oliver, Miquela

Date of defense

2023-07-19

Pages

746 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història de l'Art i Història Social

Abstract

La tesi té com a objecte d’estudi el conjunt patrimonial de l’església parroquial de Sant Pere de Petra (Mallorca). Permet conèixer per primer cop la totalitat dels béns considerats part del patrimoni cultural que s’integren en una església parroquial d’una vila mallorquina d’origen medieval. Es descriuen, analitzen i interpreten els diferents béns patrimonials, tant materials com immaterials, i dins el materials, els mobles i els immobles. S’esbrinen els diferents factors que els originaren i condicionaren: aspectes socials, econòmics, d’ús, etc. En tots els béns materials, tant els que s’insereixen dins l’arquitectura i l’art culte com els de l’àmbit popular, es realitza un estudi historicoartístic, on s’analitzen elements tècnics, tipològics, formals, d’autoria, cronologia, etc. En les obres d’art que ho requereixen, igualment es realitza un acurat estudi iconogràfic i iconològic. També es té en compte la gestió que se n’ha fet al llarg de la història i el seu estat de conservació.


La tesis tiene por objeto de estudio el conjunto patrimonial de la iglesia parroquial de Sant Pere de Petra (Mallorca). Permite conocer por primera vez la totalidad de los bienes considerados parte del patrimonio cultural que se integran en una iglesia parroquial de una villa mallorquina de origen medieval. Se describen, analizan e interpretan los diferentes bienes patrimoniales, tanto materiales como inmateriales, y dentro de los materiales, muebles e inmuebles. Se averiguan los diferentes factores que los originaron y condicionaron: aspectos sociales, económicos, de uso, etc. En todos los bienes materiales, tanto los que se insertan en la arquitectura y el arte culto como los del ámbito popular, se realiza un estudio histórico-artístico, donde se analizan elementos técnicos, tipológicos, formales, de autoría, cronología, etc. En las obras de arte que lo requieren, igualmente se realiza un esmerado estudio iconográfico e iconológico. También se tiene en cuenta la gestión que se ha realizado a lo largo de la historia y su estado de conservación. Pensamos que el método de trabajo y los resultados podrán ser un punto de partida para la realización de estudios similares en otras iglesias parroquiales y edificios religiosos, en general.


The aim of this thesis is to study the heritage of the parish church of Sant Pere de Petra (Majorca). For the first time, it provides an insight into all cultural heritage assets of a parish church in a mediaeval Majorcan town. It describes, analyses and interprets the different tangible and intangible heritage assets, including movable and immovable tangible elements, as well as the different originating and conditioning factors: social, economic and usage aspects, etc. A historical and artistic study is undertaken for all material elements, covering architecture and high art (in addition to those from the more popular sphere) and analysing technical, typological, formal, authorship, chronological aspects, etc. A careful iconographic and iconological study is also performed for relevant works of art. The historical management and state of conservation are also considered.

Keywords

Parròquia de Petra; Patrimoni religiós; Art sacre; Parróquia de Petra; Patrimonio religioso; Arte Sacro; Parish of Petra; Religious heritage; Sacred art

Subjects

7 - the arts. Recreation. Entertainment. Sport

Knowledge Area

Història de l'Art

Documents

Tjag1de2.pdf

2.387Mb

Tjag2de2.pdf

372.1Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)