Adopción de TIC en Instituciones de Educación Superior en México ante la crisis del COVID-19: Un Estudio de Caso

Author

Rojas Bandera, Jennifer Shirley

Director

Segarra Blasco, Agustí

Bedolla Cordero, Jose Maria Enrique

Date of defense

2023-08-22

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

Aquest estudi va aportar a la literatura la descripció de les experiències viscudes pels docents amb l'ús i l'adopció de TIC, en la transició de les classes presencials a en línia durant el confinament provocat pel COVID-19, tant en la preparació, impartició, avaluació de les classes, orientació a la presa de decisions, així com la planejació d'estratègies a les IES privades no associades a l'ANÚIES. Es va fer un estudi de cas amb una metodologia qualitativa, essent l'instrument de mesura entrevistes semiestructurades amb preguntes obertes, basades en els models d'adopció UTAUT i TOE. Es va concloure que les IES no ANUIES van tenir una bona adopció per part dels docents per a l'ús dels recursos TIC, van descriure les seves habilitats per a la seva adopció a classes, van identificar els recursos digitals que es van acoplar a les activitats acadèmiques i van reconèixer els avantatges i desavantatges d'utilitzar-les.


Este estudio aportó a la literatura la descripción de las experiencias vividas por los docentes con el uso y adopción de TIC, en la transición de las clases presenciales a en línea durante el confinamiento provocado por el COVID-19, tanto en la preparación, impartición, evaluación de las clases, orientación en la toma de decisiones, así como la planeación de estrategias en las IES privadas no asociadas a la ANUIES. Se realizó un estudio de caso con una metodología cualitativa, siendo el instrumento de medición entrevistas semiestructuradas con preguntas abiertas, basadas en los modelos de adopción UTAUT y TOE. Se concluyó que las IES no ANUIES tuvieron una buena adopción por parte de los docentes para el uso de los recursos TIC, describieron sus habilidades para su adopción en clases, identificaron los recursos digitales que se acoplaron a sus actividades académicas y reconocieron las ventajas y desventajas de utilizarlas.


This study contributed to the literature the description of the experiences lived by teachers with the use and adoption of ICT, in the transition from face-to-face to online classes during the confinement caused by COVID-19, both in the preparation, teaching, evaluation of classes, orientation in decision making, as well as the planning of strategies in private HEIs not associated to ANUIES. A case study was conducted with a qualitative methodology, being the measurement instrument semi-structured interviews with open questions, based on the UTAUT and TOE adoption models. It was concluded that non-ANUIES HEIs had a good adoption by teachers for the use of ICT resources, described their skills for their adoption in classes, identified the digital resources that fit their academic activities and recognized the advantages and disadvantages of using them.

Keywords

adopció TIC; Intitucions d'educació superior; COVID-19; Instituciones de eduación superior; ICT adoption; Higher education institutions

Subjects

3 - Social Sciences; 37 - Education; 371 - Education and teaching organization and management; 62 - Engineering. Technology in general

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Jennifer Shirley Rojas Bandera.pdf

2.376Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)