Anàlisi de la comunicació i el periodisme biomèdics: Estudi dels processos divulgatius, els dèficits formatius i l'impacte de la Covid-19

Author

Diviu Miñarro, Clàudia

Director

Cortiñas Rovira, Sergi

Date of defense

2021-12-20

Pages

120 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

La comunicació científica ha evolucionat molt durant els darrers anys. L’interès dels científics i periodistes per divulgar ha augmentat, i el de la societat de rebre informació científica també. Tot i això, hi continuen havent problemes per fer arribar la ciència a la població general correctament. En aquesta tesi s’analitza la situació actual de la divulgació científica, concretament la biomèdica, i es busquen formes de millorar-la. En veure’s completament immersa en la pandèmia de la Covid-19, s’ha enfocat la investigació en la comunicació biomèdica de crisi i com aquesta ha canviat arran del sorgiment de la malaltia. A través d’entrevistes i enquestes a professionals de la comunicació biomèdica i a estudiants de biomedicina es desvetllen diversos resultats interessants: la necessitat d’invertir més fons públics en divulgació científica, el desig dels futurs investigadors biomèdics de rebre més formació en comunicació i la importància de la bidireccionalitat de la informació científica.


Scientific communication has evolved a lot in recent years. The interest of scientists and journalists in disseminating information has increased, as has the interest of the society in receiving scientific information. However, there are still problems in getting science to the general population correctly. This thesis analyzes the current situation of scientific dissemination,specifically the biomedical one, and seeks waysto improve it. Seeing itself completely immersed in the Covid-19 pandemic, research has focused on crisis biomedical communication and how it has changed as a result of the onset of the disease. Through interviews and surveys of biomedical communication professionals and biomedical students, several interesting results are revealed: the need to invest more public funds in scientific dissemination, the desire of future biomedical researchers to receive more training in communication and the importance of the bidirectionality of scientific information.

Keywords

Comunicació científica; Comunicació biomèdica; Periodisme científic; Divulgació científica; Covid-19; Scientific communication; Biomedical communication; Scientific journalism; Scientific dissemination

Subjects

316 - Sociology

Documents

tcd.pdf

4.954Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)