Estudio observacional de la eficacia del saque de esquina en la fase ofensiva en primera y segunda división española en la temporada 2016/2017

Author

Fernández Hermógenes, Daniel

Director

Camerino Foguet, Oleguer

Hileno González, Raúl

Date of defense

2021-03-12

Pages

346 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

El futbol modern es caracteritza per tenir dues fases de joc; una fase dinàmica que ha estat estudiada des de múltiples perspectives, i una fase estàtica associada a les accions a pilota aturada i que en la última dècada s’han incrementat les investigacions per la recerca de la millora en l’eficàcia degut a la evolució en el coneixement tàctic, cada cop més desenvolupat pels entrenadors, que condicionen el joc i els resultats més ajustats. L’objectiu d’aquest estudi va ser investigar i profunditzar els conceptes més rellevants en el córner des de la perspectiva d’un model d’anàlisis dels esports col·lectius basats en la metodologia observacional. Es van analitzar un total de 2029 córners de 204 partits entre primera i segona divisió espanyola a la temporada 2016-2017. Es va construir un instrument d’observació ad hoc (SOCFO-1) format per 4 criteris contextuals, 10 criteris conductuals i un criteri evaluatiu que es van enregistrar amb el software lliure LINCE v.2., que ens va permetre estudiar la consecució en el joc ofensiu d’aquestes accions tecnico-tàctiques. Es va realitzar un anàlisis estadístic descriptiu i inferencial univariable, bivariable i de regressió dels resultats amb el software Stata/IC v. 15.1, que va ser complementat amb la detecció de patrons temporals T-Patterns mitjançant el software THEME 6.0. Es van detectar una gran quantitat de patrons de conducta en diferents criteris contextuals, demostrant que els córners més simples i senzills en la seva execució són els que obtenen major eficàcia en el gol. A més, l'anàlisi descriptiu i inferencial univariable i bivariable va corroborar aquests resultats comparant els criteris analitzats amb l'eficàcia. Finalment, aquest estudi aporta informació útil a l'entrenador perquè reflecteix quines variables influeixen més sobre la probabilitat de rematar a porteria gràcies a l'anàlisi de regressió.


El fútbol moderno se caracteriza por tener dos fases de juego; una fase dinámica que ha sido estudiada desde múltiples perspectivas, y una fase estática asociada a las acciones a balón parado y que en la última década se han incrementado las investigaciones en busca de la mejora en la eficacia debido a la evolución en el conocimiento táctico, cada vez más desarrollado por los entrenadores, que condicionan el juego y los resultados más ajustados. El objetivo general de este estudio fue investigar y profundizar los conceptos más relevantes en el saque de esquina desde la perspectiva de un modelo de análisis de los deportes colectivos basado en la metodología observacional. Se analizaron un total de 2029 saques de esquina de 204 partidos entre primera y segunda división española de la temporada 2016-2017. Se construyó un instrumento de observación ad hoc (SOCFO-1) compuesto por 4 criterios contextuales, 10 criterios conductuales y un criterio evaluativo que se registraron con el software libre LINCE v.2., que nos permitió estudiar la consecución en el juego ofensivo de estas acciones técnico-tácticas. Se procedió a un análisis estadístico descriptivo e inferencial univariable, bivariable y de regresión de los resultados con el software Stata/IC v. 15.1, que fue complementado con la detección de patrones temporales T-Patterns mediante el software THEME 6.0. Se detectaron una gran cantidad de patrones de conducta en distintos criterios contextuales, demostrando que los saques de esquina más simples y sencillos en su ejecución son los que obtienen mayor eficacia en el gol. Además, el análisis descriptivo e inferencial univariable y bivariable corroboró estos resultados comparando los criterios analizados con la eficacia. Por último, este estudio aporta información útil al entrenador porque refleja qué variables influyen más sobre la probabilidad de rematar a puerta gracias al análisis de regresión.


Modern soccer is characterized by having two phases of play; a dynamic phase that has been studied from multiple perspectives, and a static phase associated with set pieces and that research has increased in the last decade in search of improvement in efficiency due to the evolution in tactical knowledge, increasingly developed by coaches, who condition the game and the scores are tighter. The general objective of this study was to investigate and deepen the most relevant concepts in the corner kick from the perspective of a collective sports analysis model based on observational methodology. A total of 2029 corner kicks of 204 matches between the Spanish first and second divisions of the 2016-2017 season were analysed. An ad hoc observation instrument (SOCFO-1) was constructed consisting of 4 contextual criteria, 10 behavioural criteria and an evaluative criterion that were registered with the free software LINCE v.2., which allowed us to study the attainment in the offensive game of these technical-tactical actions. A descriptive and inferential univariate, bivariate and regression analysis of the results were carried out with the Stata / IC v. 15.1, which was supplemented with the detection of T-Patterns temporal patterns using THEME 6.0 software. A large number of behaviour patterns were detected in different contextual criteria, demonstrating that the simplest and easiest corner kicks in their execution are the ones that obtain the greatest efficiency to score a goal. Furthermore, the univariate and bivariate descriptive and inferential analysis corroborated these results by comparing the analysed criteria with efficacy. Finally, this study provides useful information to the coach because it reflects which variables most influence the probability of shooting on goal through the regression analysis.

Keywords

Pilota aturada; Córner; Futbol; Balón parado; Saque de esquina; Fútbol; Set pieces; Corner kick; Soccer

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tdfh1de1.pdf

4.855Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)