Maravilhas do lado de cá do Atlântico: Medievalidades no Nordeste brasileiro através da literatura popular de cordel

Author

Codes, Sílvia Correia de

Director

Delgado, Josep M.

Date of defense

2018-02-14

Pages

203 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

Este estudo doutoral analisa aspectos da cultura nordestina brasileira, em particular, das narrativas da literatura popular de cordel, que em muitos casos estão enriquecidas de medievalidades e maravilhas, entendidas por nós como mais uma herança do mundo medieval ibérico no Brasil. Através do diálogo com as fontes e com a historiografia especializada, dar-se-á especial atenção a estas narrativas enquanto resultado da apropriação e ressignificação de tradições discursivas e representações imagéticas do mundo ibérico em território nordestino. Além disso, destacamos como na atualidade esses elementos estão presentes tanto na poética dos folhetos como em outras manifestações artísticas da região. Por último, investigamos os esforços empreendidos para a perpetuação, expansão e valorização desta literatura por parte de poetas, professores e pesquisadores, que procuram alinhá-la às transformações dos dias atuais – além das ações e das políticas de preservação promovidas por instituições e acervos que visam salvaguardar esses aspectos culturais.


Aquest estudi doctoral examina els aspectes de la cultura del nord-est del Brasil, en particular, les narratives de la literatura popular de canya i cordill, que en molts casos s'alimentaven de traços medievals i meravelles; entès per nosaltres com un llegat del món medieval ibèric a Brasil. A través del diàleg amb les fonts i la historiografia especialitzada, es donar una atenció especial a aquestes narratives, com a resultat de l'apropiació i reinterpretació de les tradicions discursives i representacions de l'imaginari del món ibèric en el territori del nord-est. A més, destaquem com avui en dia aquests elements són presents tant en la poesia d'aquests textos com en altres formes d'art de la regió. Finalment, investiguem els esforços que s'han fet en pro a donar continuïtat i valo-rització d'aquesta literatura per poetes, professors i investigadors; tractant d'alinear-les a les transformacions d'avui. A més de les accions i polítiques de conservació promo-gudes per institucions i col·leccions destinades a salvaguardar aquests aspectes cultu-rals.

Keywords

Literatura de cordel; Medievalidade; Maravilhoso; Nordeste brasileiro; Literatura de canya i cordill; Medieval; Meravellós; Nord-est del Brasil

Subjects

82 - Literature

Documents

tscc.pdf

3.646Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)