Estudio de los factores fisio-morfológicos del fruto de arándano (Vaccinium corymbosum L.) que predisponen al ablandamiento y deshidratación en postcosecha

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia d'Aliments
dc.contributor.author
Moggia Lucchini, Claudia
dc.date.accessioned
2017-11-29T12:03:19Z
dc.date.available
2019-09-21T02:00:20Z
dc.date.issued
2017-09-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/457533
dc.description.abstract
Es va estudiar en nabius (Vaccinium corymbosum) l'estat de maduresa, característiques de cutícula i cicatriu, i la ubicació a la planta, com a factors associats a estovament i deshidratació en postcollita. Es va corroborar una alta variabilitat per a fermesa en collita (5 a 50% de fruita molt tova) entre campanyes, entre collites i entre estats de maduresa, que va resultar en diferències significatives en el potencial d'emmagatzematge, l'estovament i el desenvolupament d’embruniment intern. El nivell de triterpenoids a la cutícula també va influir en les diferències intervarietals. Les collites provinents del costat Orient van tenir major proporció de fruita tova. Temperatures màximes extremes durant l'última fase de maduració i/o precipitacions durant el creixement i maduració dels fruits també van causar major proporció de fruits tous en collita. La cicatriu pedicelar va causar fins a un 40% de la pèrdua de pes del fruit, sent la seva influència major a baixes temperatures.
dc.description.abstract
Se estudió en arándanos (Vaccinium corymbosum) el estado de madurez, características de cutícula y cicatriz, y la ubicación en la planta, como factores asociados a ablandamiento y deshidratación en postcosecha. Se corroboró una alta variabilidad para firmeza en cosecha (5 a 50% de fruta muy blanda) entre campañas, entre cosechas y entre estados de madurez, que resultó en diferencias significativas en el potencial de almacenamiento, el ablandamiento y el desarrollo de pardeamiento interno. El nivel de triterpenoides en la cutícula también influyó en las diferencias intervarietales. Las cosechas provenientes del lado Oriente tuvieron mayor proporción de fruta blanda. Temperaturas máximas extremas durante la última fase de maduración y/o precipitaciones durante el crecimiento y maduración de los frutos también causaron mayor proporción de frutos blandos en cosecha. La cicatriz pedicelar causó hasta un 40% de la pérdida de peso del fruto, siendo su influencia mayor a bajas temperaturas.
dc.description.abstract
The effects of maturity stage, cuticle and scar characteristics, and fruit position within the plant were studied in blueberry fruit (Vaccinium corymbosum) as factors associated to softening and dehydration during postharvest. A high variability in fruit firmness at harvest was corroborated (5 to 50% very soft fruit).between seasons, between harvests and between maturity stages, which resulted in significant differences in storage potential, softening and dehydration patterns. The triterpenoid fraction in fruit cuticle at harvest also led to differences between cultivars. Berries harvested from the East side of the plant contained higher proportion of soft fruit. Maximum extreme temperatures during the last phase of fruit ripening and/or precipitations during fruit growth and maturation also caused larger proportions of soft fruit. The stem scar was responsible for up to 40 % of fruit weight loss, its influence being higher at low temperature.
dc.format.extent
219 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Nabiu
dc.subject
Cutícula
dc.subject
Postcollita
dc.subject
Arándano
dc.subject
Cutícula
dc.subject
Poscosecha
dc.subject
Blueberry
dc.subject
Fruit cuticle
dc.subject
Postharvest
dc.subject.other
Fisiologia Vegetal
dc.title
Estudio de los factores fisio-morfológicos del fruto de arándano (Vaccinium corymbosum L.) que predisponen al ablandamiento y deshidratación en postcosecha
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
631
dc.contributor.director
Graell i Sarle, Jordi
dc.contributor.director
Lara Ayala, Isabel
dc.embargo.terms
24 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tcml1de1.pdf

49.60Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)