Gas chromatography-mass spectrometry for the analysis of metabolomic compounds in agrifood products. New methods and applications

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Química
dc.contributor.author
Marsol i Vall, Alexis
dc.date.accessioned
2017-05-29T08:34:03Z
dc.date.available
2018-05-18T02:00:29Z
dc.date.issued
2017-05-18
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/403491
dc.description.abstract
Aquesta Tesi Doctoral se centra en el desenvolupament de nous mètodes de cromatografia de gasos acoblada a tècniques d'espectrometria de masses (GC-MS) i a l'aplicació d'alguns mètodes ja existents a l'anàlisi de mostres de fruites i derivats. La tesi es divideix en tres parts segons els enfocaments estudiats. Inicialment, es va desenvolupar un mètode de cromatografia de gasos bidimensional comprensiva (GC×GC-MS) en la qual es van provar diverses configuracions de columnes. A la segona part de la Tesi, es van desenvolupar tres nous mètodes basats en la derivatització al port d'injecció. La primera va consistir en l’anàlisi selectiu de 17 polifenols glicosilats i no glicosilats en mostres de fruita i suc de fruita. El segon mètode es va destinar a l'anàlisi de HMF i patulina, dos compostos utilitzats com a marcadors de qualitat en la indústria dels sucs de fruites. L'últim mètode desenvolupat en aquesta part es va centrar en la fracció lipofílica lliure de sucs de fruita. En aquest cas, una microextracció líquid-líquid dispersiva (DLLME) va precedir a la derivatització en el port. La tercera part es va centrar en l'anàlisi dels compostos volàtils i semi-volàtils de diversos derivats de la fruita, a saber, fibres de fruita derivades de la indústria dels sucs i quatre mostres de sucs de préssec consistents en dues varietats (groc i vermell) i dos procediments d'elaboració per a cada varietat (recentment liquat i comercial).
dc.description.abstract
This Doctoral Thesis focuses on the development of novel gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) techniques and the application of some existing methods to the analysis of fruit and fruit-derived samples. The thesis is divided in three parts attending the approaches studied. Initially, a comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC×GC-MS) method was developed by testing several column configurations to analyse apples and peaches. In the second part of the Thesis, three new methods based on injection-port derivatization were developed. The first consisted on a targeted analysis of 17 glycosylated and non-glycosylated polyphenols in fruit and fruit juice samples. The second method was devoted to the analysis of HMF and patulin, two compounds used as markers of quality in the fruit juice industry. The last method developed in this part was focused on the free lipophilic fraction of fruit juices. In this case, a dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) preceded in-port derivatization. The third part was devoted to the analysis of volatile and semi-volatile compounds in several fruit-derived products, namely fruit fibres deriving from the juice industry and four samples of peach juices consisting in two varieties (yellow and red-fleshed) and two distinct processing procedures for each variety (freshly blended and commercial).
dc.description.abstract
Esta Tesis Doctoral se centra en el desarrollo de nuevos métodos de cromatografía de gases acoplada a técnicas de espectrometría de masas (GC-MS) y a la aplicación de algunos métodos existentes al análisis de muestras de frutas y derivados. La tesis se divide en tres partes según los enfoques estudiados. Inicialmente, se desarrolló un método de cromatografía de gases bidimensional comprensiva (GC×GC-MS) en la que se probaron varias configuraciones de columnas. En la segunda parte de la Tesis, se desarrollaron tres nuevos métodos basados en la derivatización en el puerto de inyección. La primera consistió en un análisis selectivo de 17 polifenoles glicosilados y no glicosilados en muestras de fruta y zumo de fruta. El segundo método se dedicó al análisis de HMF y patulina, dos compuestos utilizados como marcadores de calidad en la industria del zumo de frutas. El último método desarrollado en esta parte se centró en la fracción lipofílica libre de zumos de fruta. En este caso, una microextracción líquido-líquido dispersiva (DLLME) precedió a la derivatización en el puerto. La tercera parte se dedicó al análisis de los compuestos volátiles y semi-volátiles de varios derivados de la fruta, a saber, fibras de fruta derivadas de la industria de los zumos y cuatro muestras de zumos de melocotón consistentes en dos variedades (amarillo y rojo) y dos procedimientos de elaboración para cada variedad (recién licuado y comercial).
dc.format.extent
228 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cromatografia de gasos
dc.subject
Espectrometria de masses
dc.subject
Compostos metabolómics
dc.subject
Cromatografía de gases
dc.subject
Espectrometría de masas
dc.subject
Compuestos metabolómicos
dc.subject
Gas chromatography
dc.subject
Mass spectrometry
dc.subject
Metabolomic compounds
dc.subject.other
Química Analítica
dc.title
Gas chromatography-mass spectrometry for the analysis of metabolomic compounds in agrifood products. New methods and applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
543
dc.contributor.director
Canela i Garayoa, Ramon
dc.contributor.director
Balcells Fluvià, Mercè
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tamv1de1.pdf

4.692Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)