Fenómenos de hibridación lingüístico-discursiva y epistémica en textos de bioética

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Cirurgia
dc.contributor.author
Musialek, Daniela S.
dc.date.accessioned
2016-05-20T11:56:28Z
dc.date.available
2016-05-20T11:56:28Z
dc.date.issued
2016-02-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/383066
dc.description.abstract
Esta tesis contribuye a la descripción de fenómenos de hibridación en discursos de bioética, a partir de la articulación de las prácticas discursivas portadoras de saberes y procedimientos argumentativos. Con este fin, se analizó un corpus formado por 31 artículos de bioética de tendencia personalista y laica, publicados en España entre 2001 y 2009. Se adoptó para el estudio un enfoque principalmente socio-semio-discursivo del sentido social de los fenómenos lingüístico-discursivos objeto de estudio, en distintos planos textuales. Es, por tanto, un estudio cualitativo que integra además algunos datos cuantitativos. Dada la dimensión argumentativa de los textos analizados, el enfoque adoptado permitió comprobar que los fenómenos de hibridación se manifiestan mediante la recontextualización de tres tipos de saber: el científico, el filosófico-ético-moral y el dóxico. Estos tres saberes se vinculan en los textos con las modalidades enunciativas del discurso referido, el ocultamiento enunciativo y el comentario. Así mismo, se demostró que el sujeto bioético se encuentra en una situación paradójica en la que debe asumir su responsabilidad ético-discursiva a la vez que neutralizar su posición enunciativa. Este trabajo contribuye a los estudios de retórica antilógica. Aunque los hallazgos no son generalizables, por tratarse de un estudio exploratorio sobre estas especificidades textuales, sí que aportan luz sobre los fenómenos de hibridación en un tipo de discurso con un fuerte impacto social, ético y científico.
spa
dc.description.abstract
Aquesta tesi és una contribució a la descripció dels fenòmens d’hibridació en discursos de bioètica, a partir de l’articulació de les pràctiques discursives portadores de sabers i procediments argumentatius. L’elaboració del treball parteix d’un corpus de 31 articles de bioètica de tendència personalista i laica, publicats a Espanya entre el 2001 i el 2009. Hem adoptat principalment un enfocament socio-semio-discursiu, per tal de fer una anàlisi del sentit social d’aquests fenòmens lingüístico-discursius en distints nivells textuals. Per tant es tracta d’un estudi qualitatiu basat en algunes dades quantitatives. Això ens ha permès de comprovar que, donada la dimensió argumentativa d’aquests textos, aquests fenòmens es manifesten mitjançant la recontextualització dels tipus de sabers —científic, filosòfico-ètico-moral i dòxic— vinculats per les modalitats enunciatives: enunciat referit, ocultament enunciatiu i comentari. També hem pogut demostrar que el subjecte bioètic es troba en una situació paradoxal, en la qual ha d’assumir la seva responsabilitat ètico-discursiva i al mateix temps neutralitzar la seva posició enunciativa. Aquest treball contribueix als estudis de retòrica antilògica. Tot i que les troballes no són generalitzables, en tractar-se d’un estudi exploratori sobre aquestes especificitats textuals, sí que aporten llum sobre els fenòmens d’hibridació en un tipus de discurs amb un fort impacte social, ètic i científic.
cat
dc.description.abstract
This dissertation examines linguistic, discursive and epistemic phenomena of hybridization in bioethical texts by articulating discursive practices representing types of knowledge and argumentative strategies. This study involves a corpus of 31 bioethical articles expressing personalist and humanist trends published in Spain from 2001 to 2009. We principally endorse the socio-semio-discursive approach to develop a multileveled analysis of the social meaning of these phenomena. It is then a qualitative study with some quantitative data. Considering the argumentative dimension of these texts, the results show that the different ways of recontextualising the types of knowledge, scientific,philosophical and moral with the doxa as well as the use of reported speech, enunciative delition and metadiscourses generate different textual levels of hybridization. These results also highlight the paradoxical position of the bioethical subject responsable for his enunciation while attenuating his position. This sudy is a contribution to the antilogical rethoric. Since this is an exploratory study, the findings cannot be generalized.
eng
dc.format.extent
423 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
cat
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Hibridación
cat
dc.subject
Modalidades enunciativas
cat
dc.subject
Tipos de saber
cat
dc.subject
Argumentación
cat
dc.subject
Textos bioéticos
cat
dc.subject
Hybridization
cat
dc.subject
Multi-voiced polyphony
cat
dc.subject
Types of knowledge
cat
dc.subject
Argumentation
cat
dc.subject
Bioethical texts
cat
dc.subject.other
Lingüística general
cat
dc.title
Fenómenos de hibridación lingüístico-discursiva y epistémica en textos de bioética
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
81
cat
dc.contributor.director
López Ferrero, Carmen
dc.contributor.codirector
Viñas Salas, Joan
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tdsm1de1.pdf

2.431Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)