El símbol audiovisual. Realitat i representació

Author

Martínez, Txema

Director

Capdevila i Capdevila, Joaquim

Xambó i Olmos, Rafael

Date of defense

2014-12-19

Legal Deposit

L.241-2015

Pages

412 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Filologia Catalana i Comunicació

Abstract

"El símbol audiovisual. Realitat i representació" és un assaig sobre les condicions al llarg de la història de l’art, i de les societats occidentals que van concebre-les, que van propiciar l’exercici del símbol, com a vehicle per llegir i codificar la realitat i la manera en què aquesta es representa, traslladades al terreny audiovisual, sobretot el cinema, des de les seves arrels en els principis del segle XX fins al que es coneix com la postmodernitat. Les teories sobre la realitat des dels presocràtics i Plató i Aristòtil, passant pels il·lustrats i els romàntics i fins al naixement de la ciutat moderna, s’apliquen a la manera en què pioners com Lang, Eisenstein o Welles van inventar el cinema com avui el contemplem, sota noms de les darreres dècades com Godard o Isabel Coixet. Un viatge diacrònic per entendre la naturalesa del símbol audiovisual i la seva actualitat.


"El símbolo audiovisual. Realidad y representación" es un ensayo sobre las condiciones a lo largo de la historia del arte, y de las sociedades occidentales que las concibieron, que propiciaron el ejercicio del símbolo, como vehículo para leer y codificar la realidad y la manera en que ésta se representa, trasladadas al terreno audiovisual, sobre todo el cine, desde sus raíces en los principios del siglo XX hasta lo que se conoce como la postmodernidad. Las teorías sobre la realidad desde los presocráticos y Platón y Aristóteles, pasando por los ilustrados y los románticos y hasta el nacimiento de la ciudad moderna, se aplican a la manera en que pioneros como Lang, Eisenstein o Welles inventaron el cine como hoy lo contemplamos, bajo nombres de las últimas décadas como Godard o Isabel Coixet. Un viaje diacrónico para entender la naturaleza del símbolo audiovisual y su actualidad.


"The audiovisual symbol. Reality and representation" is an essay on the conditions throughout the history of art, and Western societies that conceived them, which led to the exercise of the symbol, as a vehicle to read and encode reality and how it is represented, transferred to the audiovisual field, especially cinema, from its roots in the early twentieth century to what is known as postmodernism. Theories about reality from the Presocratics and Plato and Aristotle through the Enlightenment and the Romantics and to the birth of the modern city, apply to the way pioneers like Lang, Eisenstein or Welles invented cinema as we see today under names of recent decades as Godard or Isabel Coixet. A diachronic journey to understand the nature of the audiovisual symbol and its current significance.

Keywords

Símbol; Audiovisual; Realitat; Representació; Símbolo; Realidad; Representación; Symbol; Reality; Representation

Subjects

77 - Photography and similar processes

Knowledge Area

Comunicació audiovisual i publicitat

Documents

Ttmi1de1.pdf

1.801Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/

This item appears in the following Collection(s)