La construcció del discurs del nou confucianisme per a la Xina del segle XXI

Author

Solé Farràs, Jesús

Director

Golden, Seán, 1948-

Prado Fonts, Carles

Date of defense

2011-09-30

ISBN

9788449033315

Legal Deposit

B-2592-2013

Pages

390 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació

Abstract

L’atractiu intel·lectual d’observar el procés de redefinició del confucianisme que fou transmès al segle XX va més enllà del mer interès pel contingut ideològic d’un nou corrent de pensament xinès. L’interès afegit d’aquest procés rau precisament en el fet que el segle XXI sigui testimoni de la gènesi, iniciada a la primeria del segle XX, d’una de les etapes d’evolució del confucianisme. Aquesta investigació indaga en el convenciment dels pensadors nous confucianistes que el seu discurs és capaç d’estructurar el relat de la Xina del segle XXI en tots els àmbits. Ara, però, a diferència del gairebé monopoli que va exercir en el relat de la Xina imperial, el nou confucianisme admet la necessitat de conviure amb tots els pensaments filosòfics i ideològics d’una societat plural, i en connexió i diàleg amb les altres cultures del món. Aquest és un treball sobre el discurs que mira d’identificar la presència del nou confucianisme, clúster fonamental dins el pensament xinès contemporani, en els diferents espais discursius del món intel·lectual, i determinar quina és la seva influència actual i on situa la seva voluntat d’influència en el futur. Endinsar-se en el coneixement profund de la cultura xinesa ensenya que els conceptes propis d’aquesta cultura (la majoria dels quals són en el discurs del nou confucianisme) no són conjunturals, i convenç de la rellevància d’analitzar-los per entendre el substrat ideològic dels processos socials i polítics a la Xina del segle XXI, i així trobar explicació a alguns fenòmens socials i polítics, altrament inexplicables.


El atractivo intelectual de observar el proceso de redefinición del confucianismo que fue transmitido al siglo XX va más allá del mero interés por el contenido ideológico de una nueva corriente de pensamiento china. El interés añadido que tiene este proceso radica precisamente en el hecho de que el siglo XXI sea testigo de la génesis, iniciada a principios del siglo XX, de una de las etapas de evolución del confucianismo. Esta investigación indaga en el convencimiento de los pensadores nuevos confucianistas de que su discurso es capaz de estructurar el relato de la China del siglo XXI en todos sus ámbitos. Ahora, sin embargo, a diferencia del casi monopolio que ejerció en el relato de la China imperial, el nuevo confucianismo admite la necesidad de convivir con todos los pensamientos filosóficos e ideológicos de una sociedad plural y en conexión y diálogo con las otras culturas del mundo. Éste es un trabajo sobre el discurso que busca identificar la presencia del nuevo confucianismo, clúster fundamental dentro del pensamiento chino contemporáneo, en los distintos espacios discursivos del mundo intelectual, y determinar cuál es su influencia actual y dónde focaliza su voluntad de influencia futura. Adentrarse en el conocimiento profundo de la cultura china nos enseña que los conceptos propios de esta cultura (la mayoría de los cuales están presentes en el discurso del nuevo confucionismo) no son coyunturales, y nos convence de la relevancia de analizarlos para poder entender el sustrato ideológico de los procesos sociales y políticos en la China del siglo XXI, para así hallar explicación a algunos fenómenos sociales y políticos que de otra forma resultan inexplicables


The intellectual attractiveness of observing the process of redefinition of Confucianism that was transmitted in the XX century goes beyond mere interest in the ideological content of a new current in Chinese thought. The added interest of this process is based precisely on that the XXI century is witness to the genesis, initiated at the start of the XX century, of a stage in the evolution of Confucianism. This research examines the conviction of New Confucianist thinkers that their discourse is able to structure the story of China in the XXI century in all areas. Now, however, unlike the near-monopoly it exercised in the story of imperial China, New Confucianism admits the need to live alongside the philosophical and ideological currents of thought of a plural society and in connection and dialogue with other cultures of the world. This is a study of discourse that seeks to identify the presence of New Confucianism, an essential cluster in contemporary Chinese thought, in the various discursive spaces of the intellectual world and to identify what its current influence is and where its desire for future influence is located. Entering into profound understanding of Chinese culture teaches that the concepts characteristic of this culture (most of which are within the discourse of New Confucianism) are not conjunctural and convinces us of the relevance of analysing them in order to understand the ideological substrate of China’s social and political processes in the 21st century and so find an explanation for certain social and political phenomena that are otherwise inexplicable.

Keywords

Xina; Discurs; Confucianisme

Subjects

8 - language. Linguistics. Literature

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

jsf1de1.pdf

21.25Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)