El comentari de text: un instrument didàctic.

Author

López Rio, Joaquim

Director

Ballester Roca, Josep

Date of defense

2008-06-27

ISBN

9788437072982

Legal Deposit

V-2802-2009



Department/Institute

Universitat de València. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura

Abstract

Aquest treball, amb una metodologia radicalment qualitativa, proposa una revisió de la situació del Comentari de text com a instrument didàctic en les aules de secundària del sistema educatiu valencià i, a partir d'aquesta, una reflexió sobre la situació de la didàctica de la llengua i sobre el sistema educatiu espanyol.<br/>L'anàlisi discursiva, emanada del commentaire francès, s'ha convertit en un autèntic recurs per a avaluar competències diverses; no obstant això, se n'ha posat en entredit la utilitat, la funció i, inclús, el model d'un comentari que ha esdevingut objectiu en compte d'instrument pedagògic. Així, la tesi aporta una revisió de la literatura crítica que s'ha produït sobre el tema en l'àmbit definit i una reflexió sobre el que és avui un comentari i quina utilitat pot tenir per a afrontar una autèntica educació basada en competències. A més, aporta una revisió dels informants i una proposta pedagògica per tal d'aconseguir que es convertisca en una autèntica estratègia d'aprenentatge dins l'educació literària i lingüística.<br/>El treball conclou que, efectivament, el Comentari de text és una activitat d'activitats que genera atmosferes creatives i crítiques, fomenta l'autonomia i la creativitat mentre permet, alhora, el treball en equip, recreant, doncs, situacions versemblants. És una acció educativa que demana, sobretot, una actitud investigadora i que presenta tres aspectes essencial: el procediment (l'autèntic model de comentari), l'aparat conceptual (amb gran capacitat d'enriquiment i adaptabilitat) i una producció final que, articulada en dues parts (l'anàlisi i la reflexió, és a dir, la valoració personal) ha estat un aspecte ben oblidat en la major part de la literatura crítica que bandejava les paraules i la definició barthiana: un comentari és un discurs sobre un altre discurs.<br/>El treball arriba a diverses conclusions i, especialment, a la convicció que davant d'una societat líquida -com l'ha definida Bauman- el sistema educatiu ha d'anar cap als procediments i les competències i, per tant, s'ha de dotar d'instruments que, com el comentari de text permeten l'alumnat incorporar-se a les nostres societats de forma autònoma, crítica i tenint en compte tant la intel·ligència racional com l'emocional en el que vol definir com una autèntica pedagogia del discurs.


This work, through a radical qualitative research methodology, proposes a reframing of the didactical role of the text commentary at the classroom of secondary level in the Comunitat Valenciana (Spain). From this stand point, a general discussion about language didactics and the whole spanish educational system is made.<br/><br/>Discursive analysis, emanated from french commentaire, has become a real evaluation resource for all kind of competences; in contradiction, its utility, its function, even the model of commentary have been put at stake. In fact, text commentary is nowadays more an evaluation goal than a pedagogical resource. Critical literature on this subject -limited to the study area- and the testimonies of informants have been reviewed in order to obtain an overview about the definition and utility of text commentary in an education founded in competences. Moreover, this work makes a pedagogical proposal to achieve the goal of text commentary as a true learning strategy in language and literary education.<br/><br/>It could be asserted that Text Commentary is a kind of activity of activities that generates creative and critical atmospheres, strengthens student's autonomy and challenging feelings, and allows, simultaneously, teamwork through the recreation of real situations. It is an activity that encourages an investigational attitude and can be depicted in three main aspects: 1. procedural method (true model of commentary); 2. conceptual/theoretical apparatus, with great enrichment and adaptability power; 3. and a final essay divided into two parts (analysis and personal reflection and evaluation) that most critical literature has omitted neglecting the Barthes's definition: a commentary is a speech about other speech.<br/><br/>Finally, according to the conviction that in a liquid society -as defined by Bauman- education needs to remark procedures and competences and needs resources, like text commentary, which make students skilfuls citizens who can introduce into modern societies in an autonomous, critical manner taking support not only in the rational intelligence but also in the emotional one. This manner, a true discursive pedagogy can be achieved.

Subjects

371 - Education and teaching organization and management

Knowledge Area

E.U. de Magisteri "Ausias March"

Documents

lopez.pdf

12.23Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)