Presa de decisions i personalitat en els trastorns de la conducta alimentària

Author

Garrido i Ribas, Ignasi

Director

Subirá Álvarez, Susana

Date of defense

2012-10-24

ISBN

9788449030895

Legal Deposit

B-33646-2012

Pages

159 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia de la Salut i de Psicologia Social

Abstract

La presa de decisions, entesa com la capacitat d’escollir entre diferent alternatives, és una funció neuropsicològica que ha esdevingut un tema de recerca important dins dels trastorns mentals. S’han trobat dèficits en la presa de decisions en pacients amb lesions de l'escorça prefrontal ventromedial, així com en diversos trastorns mentals com ara els trastorns de la conducta alimentària. Els pacients amb aquests trastorns mostren una incapacitat per prendre decisions avantatjoses i una preferència pel reforç immediat, tot i les conseqüències negatives posteriors. D'altra banda, estudis recents han trobat que alguns trets de la personalitat com la impulsivitat estan relacionats amb la presa de decisions. L'objectiu d'aquest estudi és explorar la presa de decisions en una mostra de pacients amb trastorns de la conducta alimentària i estudiar la relació entre la personalitat i la presa de decisions. Hem dividit la mostra de pacients amb trastorns alimentaris en un grup restrictiu i un grup bulímic-purgatiu. La mostra estava formada per 84 pacients i 38 subjectes control sans. La Iowa Gambling Task es va utilitzar per avaluar la presa de decisions, i la Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11), el Temperament and Character Inventory-Revised (TCI-R), el Cuestionario de Sensibilidad al Castigo y Sensibilidad a la Recompensa (SPSRQ), i la Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMP) es van utilitzar per avaluar els trets de la personalitat. Els resultats van confirmar un dèficit en la presa de decisions en pacients amb trastorns alimentaris i van mostrar que la impulsivitat correlacionava negativament amb la IGT només en el grup bulímic-purgatiu, mentre que el perfeccionisme correlacionava positivament amb la IGT només en el grup restrictiu. Aquests resultats suggereixen que el dèficit en la presa de decisions es podria explicar per diferents mecanismes en el grup restrictiu i en el grup bulímic-purgatiu.


Decision-making, defined as the capacity to make decisions about a course of action, is a cognitive function which has become a major research topic within mental disorders. Impairment in decision-making has been found in patients with ventromedial prefrontal cortex lesions, as well as in several mental disorders such as eating disorders. Patients with these disorders show an inability to make advantageous decisions and a preference for immediate reward in spite of future negative consequences. Moreover, recent studies found that some personality traits such us impulsivity are related to decision-making. The aim of this study is to explore decision-making in a sample of eating disorder patients and to examine the relation between personality and decision-making. We divided the eating disorders sample into restricting and binge/purging groups. The sample consisted of 84 patients and 38 healthy control subjects. The Iowa Gambling Task was used to assess decision-making, and the Barrat Impulsiveness Scale (BIS-11), the Temperament and Character Inventory-Revised (TCI-R), the Sensitivity to Punishment and Sensitivity to Reward Questionnaire (SPSRQ), and the Frost Multidimensional Personality Scale (FMPS) were used to assess personality traits. Results confirmed a deficit in decision-making in eating disorder patients and showed that impulsivity was negatively correlated with IGT only in the binge-purging group, whereas perfectionism was positively correlated with IGT only in the restricting group. These intriguing results suggest that decision-making impairment might be explained by different mechanisms in restricting and binge/purging disorders.

Keywords

Anorexia; Bulimia; Impulsivitat

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

igr1de1.pdf

591.9Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)