Intervenció per a la prevenció del mal d'esquena en escolars

dc.contributor
Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació
dc.contributor.author
Vidal Conti, Josep
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:52:59Z
dc.date.available
2009-12-21
dc.date.issued
2008-12-10
dc.date.submitted
2009-12-21
dc.identifier.isbn
9788469297988
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1221109-094215
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/9396
dc.description.abstract
Actualment es considera que entre el 60 i el 80% de les persones han sofert o sofriran en qualque moment de la seva vida algun tipus de mal vertebral. En general, quasi tres quartes parts dels mals d'esquena no tenen causa orgànica precisa, i es precisa de l'estudi dels factors de risc associats a la seva aparició.<br/>En el present estudi s'exposa el procés d'elaboració i aplicació d'un protocol d'intervenció per a la prevenció del mal d'esquena en escolars d'entre 10 i 12 de Mallorca, i l'avaluació de la seva efectivitat després de la intervenció i al cap de tres mesos, analitzant l'efecte sobre variables relacionades amb l'autopercepció, la higiene postural quotidiana, i les motxilles escolares.<br/>Els resultats mostren millores significatives en els tres grups de variables esmentats, de manera que la promoció de la salut a les escoles és possible mitjançant l'aplicació d'estratègies d'intervenció bassades en l'educació postural.
cat
dc.description.abstract
Actualmente, entre el 60 y 80% de las personas han sufrido o sufrirán en algún momento de su vida dolor de espalda y casi tres cuartas partes de este mal no tiene causa orgánica determinada, precisándose del estudio de factores de riesgo asociados a su aparición. El presente estudio expone el proceso de elaboración y aplicación de un protocolo de intervención para la prevención del dolor de espalda en escolares de entre 10 y 12 de Mallorca, y la evaluación de su efectividad tras la intervención y a la cabo de tres meses, analizando el efecto sobre variables relacionadas con la autopercepción, la higiene postural cotidiana, y las mochilas escolares. Los resultados muestran mejoras significativas en los tres grupos de variables mencionados, de manera que la promoción de la salud en las escuelas es posible mediante la aplicación de estrategias de intervención basadas en la educación postural.
spa
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
low back pain
dc.subject
prevention
dc.subject
Intervention
dc.subject
escolares
dc.subject
promoción de la salud
dc.subject
dolor de espalda
dc.subject
prevención
dc.subject
Intervención
dc.subject
escolars
dc.subject
promoció de la salut
dc.subject
mal d'esquena
dc.subject
prevenció
dc.subject
Intervenció
dc.subject
promoting healthcare
dc.subject
schoolchildren
dc.subject.other
Educació Física i Esportiva
dc.title
Intervenció per a la prevenció del mal d'esquena en escolars
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
cat
dc.subject.udc
378
cat
dc.contributor.authoremail
josep.vidal@uib.es
dc.contributor.director
Palou Sampol, Pere
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

tjvc1de1.pdf

6.626Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)