Apego, acontecimientos vitales y depresión en una muestra de adolescentes

Autor/a

Sanchis Cordellat, Francesc

Director/a

Botella, Lluís

Fecha de defensa

2008-07-18

Depósito Legal

B.39605-2008



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

La simptomatologia depressiva arriba a cotes entre el 10% y el 20% en adolescents. Aquest tipus de patiment pot incidir en el seu desenvolupament psicològic. En el present treball s'examina la relació entre els estils d'aferrament, la simptomatologia depressiva i els esdeveniments vitals negatius, així com l'incidència de l'edat i el gènere en aquestes variables. La mostra està formada per 312 adolescents entre 14 i 18 anys procedents de dues escoles públiques i dues escoles privades concertades. <br/>La simptomatologia depressiva va ser avaluada amb el Children's Depression Inventory (CDI), els estils d'aferrament amb el Parental Bonding Instrument (PBI), i els esdeveniments vitals amb el Acontecimientos Vitales en la Infancia y la Adolescencia (AVIA). Els resultats indiquen una connexió significativa entre els estils d'aferrament controladors i freds, la simptomatologia depressiva i els esdeveniments vitals. Això coincideix amb els resultats de gran part de la literatura al respecte. En aquesta mateixa línia, els resultats obtinguts en aquest estudi demostren que el nombre d'esdeveniments vitals negatius experimentats correlaciona positivament amb la simptomatologia depressiva<br/><br/>RESUMEN:


La sintomatología depresiva alcanza cotas entre el 10% y el 20% en los adolescentes. Este tipo de padecimientos puede incidir en su desarrollo psicológico. En el presente trabajo se estudió la relación entre los estilos de afecto, la sintomatología depresiva y los acontecimientos vitales negativos, así como la incidencia de la edad y el género en estas variables. La muestra está formada por 312 adolescentes entre 14 y 18 años procedentes de dos escuelas públicas y dos privadas concertadas. La sintomatología depresiva se evaluó con el Children's Depression Inventory (CDI), los estilos de apego con el Parental Bonding Instrument (PBI), y los acontecimientos vitales con el Acontecimientos Vitales en la Infancia y la Adolescencia (AVIA). Los resultados indican una conexión significativa entre los estilos de apego controladores y fríos, la sintomatología depresiva y los acontecimientos vitales, lo que coincide con los resultados de gran parte de la literatura al respecto. En esta misma línea, los resultados obtenidos en este estudio demuestran que el número de acontecimientos vitales negativos experimentados correlaciona positivamente con la sintomatología depresiva


Depressive symptomatology is currently as high as 10% to 20% among adolescents. This kind of suffering may have an influence in psychological development. This paper examines the relationship between styles of attachment, depressive symptomatology and negative life events. Indeed, it also studies the importance of age and gender on the abovementioned variables. The sample comprises 312 adolescents whose ages are between 14 and 18. Students were drawn from two public schools and two charter schools. Depressive symptomatology was evaluated using the Children's Depression Inventory (CDI), styles of attachment with the Parental Bonding Instrument (PBI), and life events with the Acontecimientos Vitales en la Infancia y la Adolescencia (AVIA) (Life events in Childhood and adolescence). Results show that there is a significant connection between cold and abusive styles of attachment, depressive symptomatology and life events. This is consistent with the literature on this topic. The results that have been obtained in the present study also demonstrate that there is a positive correlation between the number of negative life events experienced and depressive symptomatology.

Palabras clave

life events; depression; styles of attachement; estilos de apego; adolescents; acontecimientos vitales; depresión; adolescentes; esdeveniments vitals; estils d'aferrament; depressió; Adolescents

Materias

159.9 - Psicología

Área de conocimiento

Investiagació Psicològica

Documentos

ANEXOS.pdf

165.4Kb

INDICE_TESIS.pdf

53.57Kb

INTRODUCCION.pdf

72.41Kb

Objetivos_e_hipotesis_general.pdf

58.80Kb

Portada_agradecimientos.pdf

54.44Kb

Primera_parte_MARCO_TEORICO.pdf

493.2Kb

REFERENCIAS_tesis.pdf

242.5Kb

Segunda_Parte.Aplicacion_empirica.METODO.pdf

139.5Kb

Segunda_Parte.Aplicacion_empirica.RESULTADOS.pdf

172.2Kb

Segunda_Parte_Aplicacion_empirica_DISCUSION_Y_CONCLUSIONES.pdf

113.3Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)