Pautes de disseny de les instal·lacions dels clubs de tennis de Catalunya

Author

Morejon Torné, Maria Sacrament

Director

Pujadas Martí, Xavier,

Date of defense

2011-01-19

Legal Deposit

B.5700-2011



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En aquesta Tesi Doctoral, s'ha fet una recerca sobre les instal·lacions dels clubs de tennis de Catalunya, amb la intenció de poder determinar-ne unes pautes de disseny. Atesa la particularitat d'aquest tipus d'instal·lació, que per la no poliesportivitat de l'espai de joc ha quedat fora de la Xarxa Bàsica especificada i estudiada per la Generalitat de Catalunya, s'ha cregut convenient endegar aquest estudi i aportar algunes consideracions per a la seva concepció i disseny. Cal remarcar la intenció d'estudiar la instal·lació en la complexitat amb la que ens la trobem habitualment, és a dir, distribuïda heterogèniament en el territori i constituïda per espais esportius, complementaris i auxiliars.<br/>La fonamentació teòrica ha aportat la revisió de conceptes entorn l'espai esportiu i que fan referència a l'evolució històrica, la concepció urbanística i de planificació territorial, i la vessant sociològica. Posteriorment, i entrant en la fonamentació metodològica, s'ha fet una recerca aplicada en la mesura que s'han traslladat els conceptes recollits i revisats en el marc teòric dins de la realitat pròpia dels espais esportius de tennis, i a Catalunya. Per a dur a terme aquesta part, s'han desenvolupat propostes d'anàlisi geogràfica i territorial, esbrinant els motius de l'heterogènia distribució actual de pistes de tennis i determinant els dèficits territorials a través de l'aplicació de les eines existents del planejament.<br/>La utilització d'aquestes eines ha facilitat la revisió dels paràmetres descriptius i classificatoris de les instal·lacions esportives, i ha permès determinar quins d'aquests paràmetres són definibles des del disseny i aplicables en el cas de les pistes de tennis. Aquest ha estat el punt de partida per a l'elaboració d'un instrument d'observació i estudi de l'espai esportiu concret (pista de tennis) en la realitat organitzativa en què sol trobar-se al nostre país (clubs).<br/>A través de l'aplicació sobre una mostra representativa de clubs s'han cercat aquells valors del model d'anàlisi que han fet possible, per una banda acostar-se a la comprensió de l'objecte d'estudi i per altra esbrinar, amb la interrelació dels seus indicadors, els valors que proporcionen major idoneïtat quant al disseny en cada nivell d'observació.


En esta Tesis Doctoral, se ha planteado una investigación sobre las instalaciones de los clubes de tenis de Cataluña, con la intención de poder determinar unas pautas de diseño. Dada la particularidad de este tipo de instalación, que por la no poli deportividad del espacio de juego ha quedado fuera de la Xarxa Bàsica (Red Básica) especificada y estudiada por la Generalitat de Catalunya, se ha considerado conveniente realizar este estudio y aportar algunas consideraciones para su concepción y diseño. Es preciso remarcar la intención de analizar la instalación con la complejidad que nos la encontramos habitualmente, es decir, distribuida heterogéneamente en el territorio y constituida por espacios deportivos, complementarios y auxiliares.<br/>La fundamentación teórica ha aportado la revisión de conceptos alrededor del espacio deportivo y que hacen referencia a la evolución histórica, la concepción urbanística y de planificación territorial, y la vertiente sociológica. Posteriormente, y entrando en la fundamentación metodológica, se ha realizado una investigación aplicada en la que los conceptos recogidos y revisados en el marco teórico han sido trasladados a la realidad concreta de los espacios deportivos de tenis, y a Cataluña. Para desarrollar esta parte, se han realizado propuestas de análisis geográfico y territorial, buscando los motivos de la heterogeneidad en la distribución actual de pistas de tenis y determinando el déficit territorial a través de la aplicación de los instrumentos existentes de planificación.<br/>El uso de estas herramientas ha facilitado la revisión de parámetros descriptivos y clasificatorios de las instalaciones deportivas, y ha hecho posible la determinación de aquellos parámetros que son definibles desde el diseño y aplicables en el caso de las pistas de tenis. Este ha sido el punto de inicio para la elaboración de un instrumento de observación y estudio del espacio deportivo concreto (pista de tenis) según la forma organizativa que suele encontrarse en nuestro país (clubes).<br/>A través de la aplicación sobre una muestra representativa de clubes se han buscado aquellos valores del modelo de análisis que han hecho posible, por un lado acercarse a la comprensión del objeto de estudio, y por otro concretar, con la interrelación de sus indicadores, los valores que proporcionan mayor idoneidad en cuanto al diseño de cada nivel de observación.


In this Doctoral Thesis, research has been conducted on tennis club facilities in Catalonia, with the aim of determining some design guidelines. Given the peculiarity of this type of sports facility, which due to its non-multisport character has been left out of the Xarxa Bàsica (Basic Network) specified and studied by the Generalitat de Catalunya, then we believe it is necessary to begin this study and provide some considerations for their conception and design. It is important to point out that we intend to study these facilities with the complexity with which we usually find them, that is to say, with a heterogeneous distribution in the territory and made up of sports, complementary and auxiliary spaces.<br/>The theoretical base has provided a review of concepts surrounding the sports space and their historical evolution, their urban planning and the sociological aspects. Later, and going into the methodological foundations, applied research has been carried out because the concepts, collected and reviewed in the theoretical framework have been applied in the specific reality of the tennis courts, and in Catalonia. To carry out this part, we have developed proposals for geographical and territorial analysis, searching for the reasons for the current heterogeneous distribution of tennis courts and determining territorial deficits through the implementation of existing planning tools.<br/>The use of these tools has facilitated the review of the descriptive and classifying parameters of sports facilities and it has allowed us to determine which of these parameters are definable from design and to be applied in the case of tennis courts. This was the starting point for the creation of an instrument to observe and study specific sports spaces (tennis courts) in the organisational reality that we normally find in our country (clubs). <br/>Applying this to a representative sample of clubs, we search for the values of the analysis model which on the one hand make possible the approach to understanding the object of study, and on the other hand, to know, with the interrelation of its indicators, the values that provide greater suitability for the design in each level of observation.

Keywords

urban planning; tennis; architectural design; Sport facilities; tenis; diseño arquitectónico; planificación urbana; Instalaciones deportivas; tennis; disseny arquitectònic; planificació urbana; Instal·lacions esportives

Subjects

37 - Education; 72 - Architecture

Knowledge Area

Investigació en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport

Documents

SMT_TESI_DOCTORAL.pdf

9.046Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)