Inside the Philanthropic Venture Capital Investment Model: An exploratory comparative Study

Author

Scalata, Maria Rosa Giovanna

Director

Alemany Gil, Luisa

Date of defense

2010-09-13

Legal Deposit

B.41915-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Aquesta tesi doctoral és el primer estudio exploratori sobre el procés d'inversió dels inversors de capital risc filantròpic en empreses socials. El model, des del punt de vista del finançador, uneix els principis del model tradicional de capital risc amb objectius socials. A través de la provisió de capital i de serveis no-financers a empreses socials, el capital risc filantròpic dóna suport a les necessitats de sostenibilitat de les empreses en què inverteix amb l'objectiu d'afavorir els seus creixement i en últim maximitzar els seus impacte social. <br/><br/>La hipòtesis bàsica del capital risc filantròpic és que els fons filantròpics han de ser dirigits a problemes socials importants per la qual cosa els finançadors han de esforçar-se de maximitzar l'impacta del seu finançament donant compte dels resultats a les parts interessades. Els inversors de capital risc filantròpic creuen que la sostenibilitat econòmic- financera de les empreses socials participades pugui ser l'enllaç entre creixement i maximització de l'impacta social: només si aquestes empreses són capaços de ser independents des del punt de vista econòmic, poden enfocar en el seu missió social i per tant maximitzar el seu impacte. <br/><br/>De tota manera, la value proposition del model de capital risc filantròpic és fortament diferent de la del capital risc tradicional ja que el primer té l'objectiu de maximitzar l'impacta social, i el segon el rendiment financer de la inversió aquesta. És així clau entendre com les tècniques i l'estructura del procés d'inversió del capital risc es pugui adaptada en el cas del capital risc filantròpic. <br/><br/>Basant-se en la teoria de les asimetries informatives i utilitzant una metodologia de recerca articulada en dos passos, aquesta recerca contribueix a la literatura existent de capital risc i emprenedoria social mostrant com problemes de selecciona adversa són gestionats en la fase de deal flow i selecció. A més, s'analitza també la manera com problemes de moral hazard impacten en la fase d'estructuració de la inversió i en la seva fase de post-investment. <br/><br/>Els resultats indiquen que les inversions de capital risc filantròpic estan efectivament caracteritzades per un alt nivell de selecciona adversa que es gestiona amb una recerca proactiva de noves inversions i tenint en compte sobretot el factor humà. Al contrari, el moral hazard d'unes qüestió marginal en les fases de deal structuring i post-investment, amb els inversors que es aporten més com stewards de les empreses finançades que com a principals.


Esta tesis doctoral es el primer estudio exploratorio sobre el proceso de inversión del capital riesgo filantrópico en empresas sociales. El modelo, desde el punto de vista del financiador, une los principios del modelo tradicional de capital riesgo con objetivos sociales. A través de la provisión de capital y de servicios no-financieros a empresas sociales, el capital riego filantrópico apoya las necesidades de sostenibilidad de las empresas en que invierte, con el objetivo de favorecer su crecimiento y como último objetivo maximizar su impacto social. <br/><br/>La hipótesis básica del capital riesgo filantrópico es, que los fondos filantrópicos deben ser dirigidos a problemas sociales importantes por lo cual los financiadores tienen que esforzarse en maximizar el impacto de su financiación dando cuenta de los resultados a las partes interesadas. Los inversores de capital riesgo filantrópico creen que la sostenibilidad económico-financiera de las empresas sociales participadas puede ser el enlace entre crecimiento y maximización del impacto social: solo si estas empresas son capaces de ser independientes desde el punto de vista económico, pueden enfocarse en su misión social y por lo tanto maximizar su impacto. <br/><br/>De todas formas, la value proposition del modelo de capital riesgo filantrópico es considerablemente distinta de la del capital riesgo tradicional ya que el primero tiene el objetivo de maximizar el impacto social, y el segundo el rendimiento financiero de la inversión misma. Es así clave entender como las técnicas y la estructura del proceso de inversión del capital riesgo se pueda adaptar en el caso del capital riesgo filantrópico. <br/><br/>Basándose en la teoría de las asimetrías informativas y usando una metodología de análisis articulada en dos pasos, esta investigación contribuye a la literatura existente de capital riesgo y de iniciativas emprendedoras sociales demostrando, como problemas de selección adversa son gestionados en la fase de deal flow y selección de las inversiones. Además, se analiza también la manera en que problemas de comportamientos oportunistas impactan en la fase de estructuración de la inversión y en su fase de post-investment. <br/><br/>Los resultados indican que las inversiones de capital riesgo filantrópico están efectivamente caracterizadas por un alto nivel de selección adversa que se gestiona con una búsqueda proactiva de nuevas inversiones y teniendo en cuenta sobre todo el factor humano. Al contrario, el problema de comportamientos oportunistas resulta ser una cuestión marginal en las fases de estructuración de la inversión y de post-investment, con los inversores que actúan mas como stewards de las empresas financiadas que como principales.


This dissertation is a first exploratory study on philanthropic venture capital, a new and particular financing form available for social entrepreneurs that unites the profit-seeking investment principles characterizing the traditional venture capital investment model with social aims. The provision of capital and non-financial services to social enterprises are considered of key importance towards the maximizations of social impact as both elements are needs to enable social enterprises in becoming self-financially sustainable and thus able to successfully play in the marketplace. <br/><br/>The main assumption underlying the philanthropic venture capital's value proposition is that size matters: funding growing social organizations is a sign of social success and relevance. The basic commitments are grounded in the belief that philanthropic funds need to be applied to important social problems and that funders must strive to maximize the social impact of their investment and only through growth the aim can be achieved. Philanthropic venture capitalists believe sustainability can be the link between growth and social impact maximization: if social enterprises are able to become self-financially sufficient, they can focus on their social mission. <br/><br/>However, since the value proposition of the venture capital and philanthropic venture capital investment models are different, the key issue is understanding how the practices used in the former are modified by the latter. Grounded in an asymmetric information and stewardship theory framework and using a two step research design, I build on and contribute to previous work on venture capital and social entrepreneurship showing how adverse selection is mitigated in the deal flow and selection stages of the investment model. In addition to this, I also analyze how moral hazard issues shape the deal structuring and post-investment phases. <br/><br/>Results indicate that philanthropic venture capital investments are indeed characterized by adverse selection which is managed through a proactive search of new deals which are then selected based on the human capital of the social entrepreneur. On the contrary, moral hazard tends to be a marginal issue in the deal structuring and post-investment phased of the investment, with investors acting as stewards of the organizations they back rather than principals.

Keywords

venture capital; capital riesgo; capital risc

Subjects

336 - Finance

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

SCARLATA_PhD_Thesis.pdf

1.768Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)