Capital social y desarrollo indígena urbano: una propuesta para una convivencia multicultural. Los Mapuches de Santiago de Chile.

Author

Figueroa Huencho, Verónica de Lourdes

Director

Castiñeira, Àngel, 1958-

Date of defense

2007-07-09

Legal Deposit

B.38558-2007



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

El multiculturalisme s'ha convertit en un fenomen que planteja nous desafiaments a la convivència en les societats democràtiques llatinoamericanes, caracteritzades per l'existència de més de 400 pobles indígenes diferents. No obstant això, aquesta diversitat ha estat marcada per la pobresa i la marginació, i aquests pobles s'han incorporat de manera marginal i precària als projectes nacionals. A més a més, el creixement dels moviments migratoris des dels territoris d'origen cap a les zones urbanes n'ha accentuat encara més les diferències respecte de les societats dominants. <br/><br/>Davant d'aquesta situació, en la darrera dècada han augmentat o han resultat més visibles en l'espai públic les demandes i les reclamacions dels pobles indígenes, els quals s'han convertit en nous actors polítics que han instat els estats a buscar noves maneres d'entendre el desenvolupament indígena per mitjà de polítiques i d'estratègies coherents amb els principis del multiculturalisme, atenent els aspectes culturals, normatius i de valors. <br/><br/>Aquesta tesi és una aportació a aquest desafiament, ja que proposa un model d'estudi basat en la teoria del capital social adequat a les necessitats i a les característiques dels pobles indígenes urbans, que es nodreix, a més, de les aproximacions teòriques del multiculturalisme, del desenvolupament indígena, com també de la revisió d'experiències rellevants en aquest àmbit. Així, a partir d'una mirada integral, aquest model identifica, conceptualitza i posa en joc aquells elements que s'han de tenir en compte a l'hora de dissenyar i d'implementar les polítiques, els plans i els programes adreçats als indígenes urbans, que serviran de guia per a les accions dels estats i dels organismes internacionals.<br/><br/>Aquest model d'estudi per al capital social indígena urbà s'aplica als maputxes que viuen en dues comunes de la ciutat de Santiago de Xile, a partir d'una aproximació qualitativa. Tot plegat ha permès conèixer les característiques d'aquest capital social, les seves variables constitutives, el seu comportament en la realitat, les relacions dinàmiques que s'estableixen entre elles i la influència de l'entorn, entre d'altres elements, cosa que mostra el caràcter integral i multidimensional de la nostra proposta. Els resultats que s'han obtingut han servit de base per generar propostes i recomanacions concretes de polítiques, plans i programes, com també de possibles línies d'acció respectuoses amb la diversitat.


El multiculturalismo se ha convertido en un fenómeno que plantea nuevos desafíos a la convivencia en las sociedades democráticas latinoamericanas, caracterizadas por la existencia de más de 400 pueblos indígenas diferentes. Sin embargo, dicha diversidad ha estado marcada por la pobreza y la marginación, y estos pueblos han sido incorporados de modo marginal y precario a los proyectos nacionales. Además, los crecientes movimientos migratorios desde sus territorios de origen hacia las zonas urbanas han acentuado aún más las diferencias entre ellos y las sociedades dominantes. <br/><br/>Ante esta situación, en la última década han aumentado o han resultado más visibles en el espacio público las demandas y reclamaciones de los pueblos indígenas, los cuales se han convertido en nuevos actores políticos que han instado a los estados a buscar nuevas formas de entender el desarrollo indígena a través de políticas y estrategias coherentes con los principios del multiculturalismo, atendiendo a aspectos culturales, normativos y de valores.<br/><br/>La presente tesis constituye una aportación a este desafío, al proponer un modelo de estudio basado en la teoría del capital social adecuado a las necesidades y características de los pueblos indígenas urbanos, que se nutre, además, de las aproximaciones teóricas del multiculturalismo, del desarrollo indígena, así como de la revisión de experiencias relevantes en este ámbito. De esta forma, a partir de una mirada integral, este modelo identifica, conceptualiza y pone en juego aquellos elementos que deben tenerse en cuenta en el diseño y la implementación de políticas, planes y programas orientados a los indígenas urbanos, y que servirán de guía a las acciones de los estados y los organismos internacionales. <br/><br/>Este modelo de estudio para el capital social indígena urbano se aplica a los mapuches que habitan en dos comunas de la ciudad de Santiago de Chile, a partir de una aproximación cualitativa. Ello ha permitido conocer las características de este capital social, sus variables constitutivas, su comportamiento en la realidad, las relaciones dinámicas que se establecen entre ellas y la influencia del entorno, entre otros elementos, lo cual da cuenta del carácter integral y multidimensional de nuestra propuesta. Los resultados obtenidos han servido de base para la generación de propuestas y recomendaciones concretas de políticas, planes y programas, así como de posibles líneas de acción respetuosas con la diversidad.


Multiculturalism has become a phenomenon that poses new challenges to coexistence in Latin American democratic societies, characterised by the existence of more than 400 different indigenous peoples. Nevertheless, this diversity has been marked by poverty and social deprivation, and these peoples have been incorporated - in a precarious and deprived environment - into national projects. In addition, increasing migratory waves from their territories of origin to urban areas have further accentuated the differences that separate them from dominant societies. <br/><br/>Faced with this situation, the demands and protests of indigenous people have increased or have become more visible in the public arena over the last decade. This has converted them into new political actors who have urged States to look for new ways to understand indigenous people's development through policies and strategies that are coherent with the principles of multiculturalism, and responding to cultural, legal and values-based aspects.<br/><br/>This thesis is a contribution to this challenge, proposing a model of study based on the theory of social capital adapted to the needs and characteristics of urban indigenous peoples. It is strengthened, in addition, by the theoretical approaches of multiculturalism, indigenous development, and an exploration of relevant experiences in this field. Based on a comprehensive outlook, this model identifies, conceptualises and brings into play the elements that should be considered in designing and implementing policies, plans and programmes geared to urban indigenous people, and which will serve as a guideline for actions taken by States and international organisations. <br/><br/>Based on a qualitative approach, this study model for urban indigenous social capital is applied to the Mapuche people who live in two municipalities in the city of Santiago de Chile. This has allowed us to identify the characteristics of this social capital, its constituent variables, its actual behaviour, the dynamic relations that are established between them and environmental influences, among other elements, to give an account of the rounded and multidimensional character of our proposal. The obtained results have served as a basis to generate proposals and specific recommendations for policies, plans and programmes, as well as possible lines of action that respect diversity.

Keywords

Multiculturalisme; capital social; polítiques per al desenvolupament; maputxes urbans; pobles indígenes; capital social; Multiculturalismo; políticas para el desarrollo; pueblos indígenas; mapuches urbanos; Multiculturalism; social capital; indigenous people; development policies; urban Mapuche

Subjects

32 - Politics; 35 - Public administration. Government. Military affairs

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

TESIS_VERONICA_FIGUEROA_HUENCHO.pdf

2.098Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)