Estudi del canal de glicerol aqp7 i de l'adipoquina zag en l'àmbit de l'obesitat, la diabetis tipus 2 i la síndrome metabòlica. Dues proteïnes implicades en la lipòlisi del teixit adipós

Author

Ceperuelo Mallafré, Mª Victòria

Director

Vendrell Ortega, Juan José

Codirector

Rodríguez Chacón, Matilde

Miranda Guardiola, Merce

Date of defense

2010-05-14

ISBN

9788469354292

Legal Deposit

T-1420-2010



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L'obesitat incrementa les possibilitats de patir altres malalties com la diabetis mellitus tipus 2 (DM2), la dislipèmia, la hipertensió, entre d'altres. Per tal de poder avançar en noves dianes terapèutiques que millorin aquestes malalties és necessari conèixer millor la biologia del teixit adipós i els seus components. El teixit adipós blanc, a més a més d'emmagatzemar la major part de les reserves energètiques, és capaç de tenir activitat metabòlica i endocrina. Cal tenir en compte que un adequat metabolisme lipídic en l'adipòcit és clau també per aconseguir un equilibri en l'homeòstasi del metabolisme glucídic en l'ésser humà. En aquest treball hem analitzat el paper de dues proteïnes implicades en la lipòlisi del teixit adipós, d'una banda el canal de glicerol aquaporina 7 (AQP7) i per altra l'adipoquina glicoproteïna Zinc-&#945; 2 (ZAG), en el context de l'obesitat, la síndrome metabòlica i la DM2.<br/>Així, en aquesta tesi doctoral, hem pogut arribar a les següents conclusions:<br/>1. L'expressió del canal de glicerol AQP7, en teixit adipós, es troba disminuïda en pacients afectes d'obesitat mòrbida.<br/>2. La DM2 no sembla afectar l'expressió d'aquesta aquagliceroporina en el teixit adipós.<br/>3. Ambdues aquagliceroporines, AQP7 (al teixit adipós) i AQP9 (al teixit hepàtic) mantenen un estreta relació en pacients obesos mòrbids.<br/>4. La glicoproteïna Zinc-&#945; 2 (ZAG) sembla tenir un paper rellevant en l'homeòstasi del teixit adipós amb un fort lligam amb altres adipoquines, especialment l'adiponectina.


Obesity increases the chances to suffer from other diseases such as type 2 diabetes mellitus (T2DM), hyperlipidemia, hypertension, and others. In order to get into new therapeutic targets to improve these conditions, a best knowledge of the biology of adipose tissue and its components is needed. In addition to storing the most of energy reserves, white adipose tissue is able to have metabolic and endocrine activity. It is necessary to consider that an appropriate lipid metabolism in the adipocyte is also essential to achieve a balance in the homeostasis of glucose metabolism in humans. In this study we have examined the role of two proteins involved in adipose tissue lipolysis, first glycerol channel aquaporin 7 (AQP7) and on the other hand adipokine Zinc-&#945; 2 glycoprotein (ZAG), in the context of obesity, metabolic syndrome and T2DM. Thus, in this thesis, we have reached the following conclusions: <br/>1. The glycerol's channel AQP7 expression, in adipose tissue, is decreased in patients with morbid obesity. <br/>2. The DM2 does not appear to affect the expression of this aquaglyceroporin in adipose tissue. <br/>3. Both aquaglyceroporins, AQP7 (in adipose tissue) and AQP9 (in liver tissue) have a close relationship in morbidly obese patients. <br/>4. The Zinc-&#945; 2 glycoprotein (ZAG) seems to play an important role in the homeostasis of adipose tissue with a strong bond with other adipokines, particularly adiponectin.

Keywords

obesitat i diabetis; adipoquina; aquaporina; teixit adipós

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 61 - Medical sciences

Documents

tesi.pdf

5.334Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)