Estudi dels patrons mètrics, arquitectònics i urbanístics del món ibèric (segles V-II ac)

Author

Olmos Benlloch, Pau

Director

Belarte Franco, Maria Carme

Date of defense

2010-10-14

ISBN

9788469394328

Legal Deposit

T.70-2011



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

tesi Pau Olmos<br/>Aquesta tesi es centra en la determinació dels sistemes de mesures lineals emprats per les comunitats ibèriques centrals i septentrionals, i la seva aplicació en el disseny arquitectònic i en el plantejament urbanístic. <br/>En aquest sentit, una societat com la ibèrica que assoleix un alt grau de jerarquització territorial i una entitat política de tipus estatal o protoestatal, necessita implantar un sistema metrològic, bé sigui propi o bé adaptat per influència d'altres cultures mediterrànies. L'existència d'aquest sistema és present des de les construccions més modestes fins a les principals obres defensives i de culte de la comunitat. <br/>L'eina principal que ens ha servit per identificar aquestes unitats de mesura i, d'aquesta manera proposar quin hauria estat el sistema de mesures ibèric, és l'anàlisi del disseny constructiu previ de les principals obres tant públiques com privades de les comunitats ibèriques. A partir de la identificació de la proporció, especialment de les torres defensives ibèriques, hem pogut identificar el disseny constructiu i la unitat modular associada a aquesta. L'estudi del traçat regulador d'aquestes construccions ens ha permès identificar els principals coneixements geomètrics i matemàtics ibèrics. En aquest sentit, l'anàlisi geomètrica d'aquestes estructures mostra com els constructors ibers eren coneixedors de les principals proporcions geomètriques, tant de tipus racional com irracional, així com la seva aplicació sobre el terreny.


thesis Pau Olmos<br/>Study of the architectonic and town planning metric patterns in the Iberian context (s. V-II BC)<br/>This work analyses the identification of the linear metrological systems which characterise the northern and central Iberian communities, and their application in the architectonical design and the town planning.<br/>To this effect, the Iberian society, which reaches a high level of territorial hierarchy and a state owned policy, needs to establish a metrological system, either imported or of their own creation. The existence of this system is necessary from the simplest buildings up to the main defensive community creations. <br/>The analysis of the previous design of the most important public and private buildings of the Iberian communities has been the essential tool that allowed us to identify the measuring units. Thus, the determination of the constructive unit used in the building process and its application has been possible thanks to the identification of the geometric principles structuring the Iberian defensive towers. The geometrical analysis of these constructions, showed us how the Iberian architects had a good knowledge of the principal geometrical proportions, both rational and irrational, and also their application.

Keywords

colonització; ibèric ple; urbanisme; metrologia; Arquitectura

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Documents

Tesi.pdf

29.76Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)