Radio nikosia: la rebelión de los saberes profanos (otras prácticas, otros territorios para la locura)

Author

Correa Urquiza, Martin

Director

Martínez Hernáez, Ángel

Date of defense

2010-02-02

ISBN

9788469315378

Legal Deposit

T-643-2010



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

La investigació se centra en les dinàmiques de funcionament de Radio Nikosia, un dispositiu d'acció, comunicació i intervenció en l'àmbit de la salut mental. Nikosia és un programa de ràdio i una sèrie d'intervencions radiofòniques en diferents cadenes de Barcelona que són íntegrament produïdes per un equip de 40 persones en tractament psiquiàtric. És un espai que actua més enllà dels límits dels actuals esquemes relatius al sistema de salut, i en el qual es desenvolupen instàncies que impliquen la participació i la integració activa dels propis afectats. Dos dels objectius se centren en la de-construcció social de l'estigma que envolta la problemàtica mental i en la possibilitat de desenvolupar, conjuntament amb els afectats, espais de "no-malaltia", de sentit, on recuperar la possibilitat d'esdevenir subjectes socialment actius abans que objectes passius de les intervencions psiquiàtriques.


La investigación se centra en las dinámicas de funcionamiento de Radio Nikosia, un dispositivo de acción, comunicación e intervención en el ámbito de la salud mental. Nikosia es un programa de radio y una serie de intervenciones radiofónicas en diferentes cadenas de Barcelona que son íntegramente producidas por un equipo de 40 personas en tratamiento psiquiátrico. Es un espacio que actúa más allá de los límites de los actuales esquemas relativos al sistema de salud, y en el que se desarrollan instancias que implican la participación y la integración activa de los propios afectados. Dos de los objetivos se centran en la de-construcción social del estigma que rodea la problemática mental y en la posibilidad de desarrollar, conjuntamente con los afectados, espacios de "no-enfermedad", de sentido, en donde recuperar la posibilidad de devenir sujetos socialmente activos antes que objetos pasivos de las intervenciones psiquiátricas.


This work its based on Radio Nikosia, a radio program broadcast weekly on an independent radio station in Barcelona, that is produced and directed entirely by 40 persons in psychiatric treatment. Its intent is to create a new social dynamic, one of active participation and social integration outside the narrow confines of existing mental health care services and patient-therapist relations, by pursuing two objectives: deconstructing the social stigma surrounding mental illness; and developing spaces of normality in which persons with a diagnosis of mental illness can become, and represent themselves through the media as, active social subjects rather than passive objects of psychiatric intervention. This de-pathologization of identity is in no sense a denial of the reality of mental illness and the suffering it causes, but a rejection of a social phenomenon analyzed here as "total illness," in which a diagnosis of mental illness overwhelms and trumps any and all other aspects of personhood, identity and experience.

Keywords

estigma; des-enfermedad; cura; radio nikosia; salud mental; Locura

Subjects

159.9 - Psychology; 316 - Sociology; 572 - Physical anthropology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

Tesi.pdf

3.404Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)