Diagnòstics d'infermeria vinculats al procés migratori: visió dels inmigrants

Author

Rifà i Ros, Maria Rosa

Director

Pallarès Martí, Àngela

Date of defense

2012-06-11

Legal Deposit

T.1129-2012

Pages

510 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

L’objectiu general d’aquesta investigació pretén identificar els diagnòstics d’infermeria NANDA predominants en la població immigrant, vinculats al procés migratori i està emmarcada en el Model de Competència Cultural de Purnell i en el model Outcome Present State Test (OPT) de raonament clínic de Pesut i Herman. Tenint en compte els objectius d’aquesta recerca, aquesta s’aborda des del paradigma qualitatiu i seguint les propostes de la investigació fenomenològica que busca descobrir els significats dels fenòmens experimentats pels individus, a través de l’anàlisi de les seves descripcions, amb les que obtenim similituds i significats compartits. L’estudi s’ha dut a terme mitjançant la triangulació metodològica amb un mateix instrument i dos subjectes diferents, combinant la tècnica d’entrevista individual semiestructurada a 5 mediadores culturals amb entrevistes de la mateixa tipologia a 25 persones nouvingudes. S’ha realitzat una doble categorització de les dades ( una per la definició del context migratori i l’altra segons els dominis de la taxonomia NANDA per a la identificació dels diagnòstics d’infermeria) i el seu anàlisi s’ha realitzat amb el mètode de l’Anàlisi de Continguts (AC) amb el suport informàtic del programa Atlas-ti 6.0, complementada amb una anàlisi quantitativa de les paraules del discurs, utilitzant el programa software Textstat 3.0. A la llum dels resultats d’aquesta investigació, es proposen dos nous diagnòstics d’infermeria que es consideren directament vinculats a l’experiència migratòria.


The general objective of this research is to identify nursing diagnosis NANDA which is predominant within the immigrant community, linked to the migratory process and part of the framework of Purnell’s model of cultural competence and the Outcome Present State Test (OPT) of Pesut and Herman’s critical awareness. Keeping in mind the objectives of this research, this approaches the quality-based paradigm and follows the proposals of phenomenology research which aims to discover the meanings of phenomena experienced by individuals, via description analysis, where similarities and shared meanings can be obtained. The study was carried out using a triangulation methodology with the same instrument and two different subjects, combining interviewing technique and an individual semi-structured one with 5 cultural mediators with interviews of the same typology of 25 immigrants. A double categorization of the data has been applied (one for the definition of the migratory context and another in accordance with the domains of NANDA for the identification of nursing diagnosis) and its analysis has been carried out using the Content Analysis method (AC) with computer support with Atlas-ti 6.0, complemented by a quality-based analysis of the words used, using the Textstat 3.0 software programme. In the light of the research findings, we propose two new nursing diagnostic assessments which can be regarded as directly related to the migratory experience.


El objetivo general de esta investigación pretende identificar los diagnósticos de enfermería NANDA predominantes en la población inmigrante, vinculados al proceso migratorio y está enmarcada en el Modelo de Competencia Cultural de Purnell y en el modelo Outcome Present State Test (OPT) de razonamiento clínico de Pesut y Herman. Considerando los objetivos de la investigación, ésta se aborda desde el paradigma cualitativo siguiendo las propuestas de la investigación fenomenológica que busca descubrir los significados de los fenómenos experimentados por los individuos, a través del análisis de sus descripciones, con las que se obtienen similitudes y significados compartidos. El estudio ha sido llevado a cabo mediante triangulación metodológica con un mismo instrumento y dos sujetos, combinando la técnica de entrevista individual semiestructurada a 5 mediadoras culturales con entrevistas de la misma tipología a 25 persones inmigradas. Se ha realizado una doble categorización de los datos ( una para la definición del contexto migratorio y la otra bajo los dominios de la taxonomía NANDA para la identificación de los diagnósticos de enfermería) y su análisis se ha llevado cabo con el método de Análisis de Contenidos (AC) con el soporte informático del programa Atlas-ti 6.0, complementado con un análisis cuantitativo de las palabras del discurso, utilizando el programa software Textstat 3.0. Dados los resultados de esta investigación, se proponen dos nuevos diagnósticos de enfermería que se consideran directamente vinculados a la experiencia migratoria.

Keywords

Immigració; Immigrant; Diagnòstics d'infermeria; Procés migratori; Inmigración; Inmigrante; Diagnósticos de Enfermería; Proceso migratorio

Subjects

3 - Social Sciences; 572 - Physical anthropology; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

Tesi Rosa Rifa_TDX.pdf

6.392Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)