Integració de la perspectiva de gènere en el sistema sanitari català

Author

Panisello Chavarria, Mª Luisa

Director

Pastor Gonsálvez, Inma

Codirector

Ferré i Grau, Carme

Date of defense

2012-07-11

Legal Deposit

T.1128-2012

Pages

452 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

La salut és un procés complex determinat per la interrelació de factors biològics, psicològics, socials i ambientals. A partir dels anys noranta del segle XX, diversos estudis mostren que les dones i els homes tenen diferents maneres d’emmalaltir i de metabolitzar els fàrmacs, cosa que posa en evidència com el sexe/gènere és un determinant en el procés salut-malaltia, donant com a resultat diferències i desigualtats en la salut i en l’atenció per raó de sexe/gènere. En la Declaració del Mil•lenni de les Nacions Unides, en el tractat de la Unió Europea i la carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, es reconeix la importància del dret a la igualtat entre homes i dones, i el dret de tothom a viure sense patir discriminacions en cap esfera de la vida, incloent-hi l’accés a l’atenció de salut. Amb aquesta recerca hem volgut conèixer si el Sistema Sanitari Català desenvolupa la maquinària institucional necessària per tal de facilitar i garantir l’atenció amb perspectiva de gènere, entenent que aquesta perspectiva forma part de l’atenció integral a les persones.


La salud es un proceso complejo determinado por la interrelación de factores biológicos, psicológicos, sociales y ambientales. A partir de los años noventa del siglo XX, diversos estudios muestran que las mujeres y los hombres tienen diferentes maneras de enfermar y de metabolizar los fármacos, lo cual pone en evidencia que el sexo/género es un determinante en el proceso salud-enfermedad, dando como resultado diferencias y desigualdades en la salud y en la atención por razón de género. En la Declaración del Milenio de las Naciones Unidas, en el tratado de la Unión Europea y en la Carta de los Derechos Fundamentales de la Unión Europea se reconoce la importancia del derecho a la igualdad entre hombres y mujeres, y el derecho de todos a vivir sin sufrir discriminaciones en ninguna esfera de la vida incluyendo el acceso a la atención a la salud. Esta tesis analiza la maquinaria institucional desarrollada por el Sistema Sanitario Catalán para facilitar y garantizar la atención con perspectiva de género, entendiendo que esta perspectiva forma parte de la atención integral a las personas.


Health is a complex process determined by the interrelationship of biological, psychological, social and environmental factors. Since the end of the 20th century several studies have shown that men and women have different ways of falling ill and of metabolizing pharmaceuticals which showsthat sex/gender isa determinantin the health-disease processresulting indifferencesand inequalitiesin health andcareon account ofsex /gender. In the United Nations Millenium Declaration, in the Treaty on European Union and Charter ofFundamental Rights of theEuropeanUnion it has been recognizedthe importance of the rightto equalityof menand women and the right of everyone to live without suffering discrimination in any sphere of life, including access to health care. This thesis analyzes the institutional machinery developed by the Catalan Health System to facilitate and ensure attention with a gender perspective, understanding that this perspective is part of a comprehensive care to people.

Keywords

Perspectiva de gènere; Sistema sanitari; Perspectiva de género; Sistema Sanitario

Subjects

3 - Social Sciences; 32 - Politics; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

Tesi_MariaLuisaPanisello_TDX.pdf

3.077Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)