Rostres en rostres. Estudi i traducció del "Comentari al Sefer Yesirah" (Llibre de la creació) de rabí Isaac el Pietós, altrament anomenat, el Cec. Una visió teològica, cosmològica i antropològica del seu autor

dc.contributor
Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació
dc.contributor.author
Gendra, Jordi, 1970-
dc.date.accessioned
2012-07-12T11:56:05Z
dc.date.available
2012-07-12T11:56:05Z
dc.date.issued
2012-05-30
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/83595
dc.description.abstract
This dissertation contains a Hebrew edition and annotated Catalan translation of Isaac the Blind's (1165-1235) Commentary on the Book of Creation. The introduction introduces the historical context in which the author lived as well as some biographical data and the intellectual influence from Jewish Andalusian culture in the text. It further analyzes the relationship of the author's philosophy with other schools of thought, as the ones in Troyes and Paris, as well as his neoplatonic influences. It proceeds to a detailed analysis of the author's views on epistemology, cosmology and anthropology which, while act as breaking points with previous mystical views, at the same time they set the platform for the development of medieval kabbalah.
eng
dc.description.abstract
Aquesta tesi presenta el text en hebreu, i una traducció anotada al català del comentari escrit per Isaac el cec (1165-1235). L'estudi previ que acompanya la traducció introdueix el context històric en què va viure l'autor així com la seva biografia i les relacions que l'autor va tenir amb els corrents intel•lectuals provinents de l'Al-Andalus. Analitzem els referents culturals del mon cristià en l’obra, especialment les escoles de Troyes i París, així com la influència del neoplatonisme. La tesi estudia amb detall els aspectes epistemològic, cosmològic i antropològic del pensament de rabí Isaac, novedós perqué trenca amb concepcions precedents pel que fa a la divinitat, el cosmos, l’ésser humá i la seva relació amb la natura, establint així les bases pel desenvolupament del que serà la cabalà medieval.
cat
dc.format.extent
337 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Girona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Isaac, el Cec
dc.subject
Isaac, the Blind's
dc.subject
Isaac, el Ciego
dc.subject
Judaisme
dc.subject
Judaism
dc.subject
Judaismo
dc.subject
Sefer Yesirah
dc.subject
Càbala
dc.subject
Kabbalah
dc.subject
Cábala
dc.subject
Misticisme
dc.subject
Misticismo
dc.subject
Misticism
dc.title
Rostres en rostres. Estudi i traducció del "Comentari al Sefer Yesirah" (Llibre de la creació) de rabí Isaac el Pietós, altrament anomenat, el Cec. Una visió teològica, cosmològica i antropològica del seu autor
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
2
cat
dc.contributor.director
Ferrer, Joan, 1960-
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.pdf
http://mediaserver.csuc.cat/tdx/documents/12/26/83/122683280907532061154370555084387184947/
dc.identifier.dl
Gi. 1199-2012


Documents

tjgm_20120530.pdf

5.163Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)