"Ús de plataformes de força per a l'estimació del pes viu, i valoració de la condició corporal i de la locomotricitat de verres en producció"

Author

Puigdomènech Franquesa, Lluís

Director

Rosell Polo, Joan Ramon

Babot Gaspa, Daniel

Date of defense

2009-04-01

ISBN

9788469354711

Legal Deposit

L-1042-2010



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Enginyeria Agroforestal

Abstract

En aquest treball, es pretén analitzar les possibilitats que té l'introducció de<br/>plataformes de força simples (plataforma rígida de 1,5*3,0 m sobre quatre<br/>cèl.lules càrrega al pas de verres sense aturar ni condicionar) en granja de<br/>producció de garrins per a l'estimació de pes viu, valoració de la condició<br/>corporal (gruix de dorsal sobre pes viu) i de la locomotricitat (anàlisi de la<br/>marxa).<br/>A partir d'una meta-anàlisi i l'estudi de les dades observades en granja (pes viu<br/>estàtic, gruix de greix dorsal, ingesta), es conclou que la plataforma de força ha<br/>de considerar-se com a eina de diagnòstic de l'alimentació de verres i no com a<br/>eina predictiva de la producció (increment de pes de la garrinada durant<br/>l'alletament) o reproducció (interval desalletament-detecció de zel o bé cubrició<br/>fecundant).<br/>L'estimació de pes viu mitjançant la plataforma de força es veu condicionada<br/>per l'aparició de valors "outliers" que podrien ser exclosos mitjançant una doble<br/>plataforma. Un cop realitzat un correcte retall del senyal rellevant al pas de les<br/>verres sobre la plataforma, es pot estimar amb suficient precisió el pes viu ( 1,1<br/>% RMSE).<br/>Analitzant el senyal sumat al pas de la verra sobre la plataforma de força i per a<br/>diferents bandes de freqüència (entorn, per sota i per sobre de la freqüència<br/>natural de la plataforma, 15 Hz), es valora mitjançant xarxes neuronals si<br/>existeix informació per a quantificar el gruix de greix dorsal o si més no<br/>discriminar entre verres magres i grasses. A partir de la metodologia usada, no<br/>es pot concloure l'existència d'informació per a la quantificació del greix dorsal,<br/>encara que es pot arribar a discriminar, per a freqüències per sobre de la<br/>natural (20-30 Hz), les verres més magres (gruix de greix dorsal per sota de 19<br/>mm) de la resta.<br/>Del tratament del senyal de les cèl·lules de càrrega per separat on es recolza la<br/>plataforma, es valora la posició del centre de gravetat de l'animal i s'intrepeta la<br/>trajectòria en cada moment. De les variables extretes de la comparació entre<br/>trajectòria i posició del centre de gravetat, es pot arribar a agrupar ("clustering")<br/>les verres segons la qualitat de la marxa.


En este trabajo, se pretende analizar las posibilidades que tiene la introducción<br/>de plataformas de fuerza simples (plataforma rígida de 1,5*3,0 m sobre cuatro<br/>células de carga al paso de cerdas sin detener no condicionar) en granja de<br/>producción de lechones para la estimación de peso vivo, valoración de la<br/>condición corporal (grasa dorsal sobre peso vivo) y de la locomotricidad<br/>(análisis de la marcha).<br/>A partir de un meta-análisis y el estudio de datos observados en granja (peso<br/>vivo estático, espesor de grasa dorsal, ingesta), se concluye que la plataforma<br/>de fuerza tiene que ser considerada como un instrumento de diagnóstico de la<br/>alimentación de las cerdas y no como un instrumento predictivo de la<br/>producción (incremento de peso de la camada durante la lactación) o de la<br/>reproducción (intervalo destete-detección de celo o bien cubrición fecundante).<br/>La estimación de peso vivo mediante la plataforma de fuerza está condicionada<br/>por la aparición de valores "outliers" que podrían ser excluidos mediante doble<br/>plataforma. Una vez realizado un correcto recorte de la señal relevante al paso<br/>de las cerdas sobre la plataforma, se puede estimar con suficiente precisión el<br/>peso vivo (1,1 % RMSE).<br/>Analizando la señal sumada al paso de la cerda sobre la plataforma de fuerza y<br/>para diferentes bandas de frecuencia (entorno, por debajo y por encima de la<br/>frecuencia natural de la plataforma, 15 Hz), se valora mediante redes<br/>neuronales la existencia de información para cuantificar el grosor de grasa<br/>dorsal o en todo caso poder discriminar entre cerdas magras y grasas. A partir<br/>de la metodología usada, no se puede concluir que exista información para la<br/>cuantificación de la grasa dorsal, sin embargo se puede llegar a discriminar,<br/>para frecuencias por encima de la natural (20-30 Hz), las cerdas más magras<br/>(espesor de grasa dorsal por debajo de 19 mm) del resto.<br/>Del tratamiento de la señal de las células de carga por separado, se valora la<br/>posición del centro de gravedad del animal y se interpreta su trayectoria en<br/>cada momento. De las variables extraídas de la comparación entre trayectoria y<br/>posición del centro de gravedad, se pueden llegar agrupar ("clustering) las<br/>cerdas según la calidad de la marcha.


Simple force platforms (rigid platform 1,5*3,0 m length on four load cells) are<br/>considered in farm to estimate life weight and to value body condition (backfat<br/>on life weight) and locomotion (gait analysis) of productive sows.<br/>By means of meta-analysis and observation in farm (static life weight, backfat,<br/>daily intake), force platform has to be considered as a diagnostic tool of sow<br/>feeding rather than a predictive one for production (litter weight gain during<br/>lactation) or reproduction (weaning-breeding interval).<br/>"Outliers" in life weight estimation by means of sow passing on force platform<br/>could be excluded by doubling platform. Life weight is rightly estimated (1,1%<br/>RMSE) since a correct extraction of the valuable part of the signal.<br/>Otherwise, sow backfat is pretended to be estimated and discriminated by<br/>analyzing signal at diferent frequency band of platform vibration ( close to,<br/>below to and above to the platform natural frequency, 15 Hz). For that purpose,<br/>artifitial neural networks are used. No significant results have been observed<br/>about backfat estimation, but discrimination could be done on lean sows<br/>(backfat under 19 mm) respect to others using frequency band above natural<br/>one (20-30 Hz).<br/>Finally, treating load cell signal separetaly, sow center of gravity position could<br/>be estimated and its trajectory interpreted each time. Thus, comparing center<br/>of gravity position and trajectory, variables could be extracted to evaluating<br/>sow gait on the platform. Four clusters on gait quality have been obtained.

Keywords

cria i desenvolupament d'animals; zootecnia; bestiar porci

Subjects

636 - Animal husbandry and breeding in general. Livestock rearing. Breeding of domestic animals

Knowledge Area

Enginyeria Agroforestal

Documents

Tllpf1de1.pdf

11.74Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)