Vivir con el VIH: Influencia de la vía de transmisión en el afrontamiento a la enfermedad

Author

Alcántara Tadeo, Antonio

Codirector

Molina, Fidel

Pifarré Paredero, Josep

Date of defense

2012-03-30

Legal Deposit

L-680-2012

Pages

367 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

El VIH/SIDA es va presentar en societat fa 30 anys (1981-2011) amb una forta càrrega negativa, de por i de rebuig social cap a les persones infectades. El nostre interès, des de la psicologia clínica i social, se centra en conèixer quines estratègies posen en marxa aquestes persones per adaptar-se als canvis que es deriven de la infecció, i la pregunta de investigació es quina és la influencia de la via de transmissió en l’afrontament a la malaltia. Aquesta investigació es va realitzar en el context geogràfic de la Comunitat de Catalunya durant els anys 2008 i 2009 en que es van realitzar 30 estudis de cas (combinant tècniques com l´inventari CSI, Cano et al 2007 i l’entrevista semiestructurada) a participants voluntaris que van conformar 5 agrupacions: Heterosexuals, Homes que tenen sexe amb homes, Usuaris de drogues per via parenteral, Transfusionals i per últim la Vertical. El resultats indiquen que malgrat que han passat tres dècades, l’estratègia mes utilitzada pel total de la mostra segueix sent la de retirada social. També s’aprecia que es van presentar patrons diferencials entre els diferents grups, la qual cosa considerem una novetat que convé seguir estudiant i que ha de facilitar la comprensió de la psicologia de la persona que viu amb el VIH.


El VIH/SIDA se presentó en sociedad hace 30 años (1981-2011) con una fuerte carga negativa, de temor y rechazo social hacia las personas infectadas. Nuestro interés, desde la psicología clínica y social, se centra en conocer qué estrategias ponen en marcha estas personas para adaptarse a los cambios que se derivan de la infección, siendo la pregunta de investigación cuál es la influencia de la vía de transmisión en el afrontamiento a la enfermedad. Esta investigación se realizó en el contexto geográfico de la Comunidad de Cataluña y durante los años 2008 y 2009 se realizaron 30 estudios de caso (combinando técnicas como el inventario CSI de Cano et al, 2007 y la entrevista semiestructurada) a participantes voluntarios que formaron 5 agrupaciones: Heterosexuales, Hombres que tienen sexo con hombres, Usuarios de drogas por vía parenteral, Transfusionales y Verticales. Los resultados indican que pese a que han pasado tres décadas, la estrategia más recurrida por el total de la muestra sigue siendo la de retirada social. También se aprecia que se presentaron patrones diferenciales entre los diferentes grupos, lo cual consideramos es una novedad que seguir siendo estudiada y que ha de facilitar la comprensión de la psicología de la persona que vive con el VIH.


HIV/AIDS was presented in society 30 years ago (1981-2011) with a strong negative charge, fear and social rejection towards those infected. Our interest, from a clinical and social psychology perspective, focuses on knowing which strategies these individuals activate to adapt to the changes resulting from the infection, the research question being, what is the influence of the way of transmission in coping with the disease? This research was conducted in the geographical context of Catalonia (Spain), and during the years 2008 and 2009 30 case studies were carried out (combining techniques such as Cano’s et al, 2007, CSI Inventory and a semi-structured interview) with volunteer participants that formed 5 groups: Heterosexuals, Men who have sex with men, Injecting drug users, Transfusion, and Mother – to – child or Vertical transmission. The results indicate that, although three decades have gone by, social withdrawal is still the strategy most used by the total of the sample. They also indicate that there were differential patterns between the different groups, which we believe to be a novelty to be studied further, as well as that it facilitates the understanding of the psychology of the individuals living with HIV.

Keywords

VIH SIDA afrontamiento; HIV AIDS coping

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Social

Documents

Taat1de1.pdf

5.980Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/

This item appears in the following Collection(s)