Normes de qualitat ISO 9000 a les biblioteques d'institucions d'educació superior, Les

Author

Balagué, Núria

Director

Rey Martín, Carina

Date of defense

2007-03-13

ISBN

9788469065600

Legal Deposit

B.34106-2007



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Biblioteconomia i Documentació

Abstract

Aquest treball es centra en un àmbit concret de l'educació superior, el de les biblioteques. La recerca ha portat a valorar l'aplicació de la norma ISO 9001:2000 a les biblioteques universitàries però també a les biblioteques d'altres centres d'educació postsecundària i, amb aquesta finalitat, desenvolupa una metodologia per a determinar l'extensió i l'impacte de les ISO 9000 en les biblioteques d'aquestes institucions.<br/><br/>Es presenta l'estat de l'art de l'aplicació de les normes ISO 9000 a les biblioteques, amb especial incidència en les biblioteques d'institucions d'educació superior. <br/><br/>En la recerca es vol determinar quins trets característics presenten les biblioteques d'institucions d'educació superior organitzades emprant la normativa ISO 9001:2000 que han assolit la seva certificació. També s'estudien els factors que incideixen en la implementació dels seus sistemes de gestió de la qualitat.<br/><br/>El treball presenta l'evolució de la implantació de les normes ISO 9000 a les biblioteques d'institucions d'educació superior (cronologia, tipologia d'implantació i distribució geogràfica de les biblioteques certificades) i, a partir d'una enquesta a directors de biblioteques amb el sistema de gestió de la qualitat certificat, exposa els motius per a implantar les normes ISO 9000 a les biblioteques, les dificultats que presenten en la seva implementació i els avantatges que reporta la seva aplicació. Per finalitzar, es presenta una visió prospectiva sobre el futur de les ISO 9000 a les biblioteques de les institucions d'educació superior.


<i>The ISO 9000 standards are one of the management instruments that have been adopted by libraries over the last few years. This work focuses on ISO quality systems of libraries of Higher Education Institutions. The research presents a state of the art of the application of ISO 9000 standards in libraries and a methodology has been developed to know the extension and the impact of the ISO 9000 standards in the libraries of these institutions.<br/><br/>The work presents the evolution of the implementation of ISO 9000 standards in the libraries of Higher Education Institutions (chronology, typology of implementation and geographical distribution of the certified libraries). A research was carried out in order to find out how many academic libraries have an ISO 9001:2000 certified quality management system and a questionnaire was sent to the directors of the libraries that were identified. <br/><br/>The research looks for the identification of which features show ISO 9001 certified libraries, and the reason to implement an ISO 9001:2000 compliant quality management system. The difficulties presented by the implementation of ISO 9001:2000 and the advantages offered by the standard are described and a prospective view about the future of the ISO 9000 in the libraries is presented.</i>

Keywords

ISO 9000; Bibilioteques Universitàries; Gestió de la qualitat

Subjects

02 - Librarianship

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

NBM_TESI.pdf

1.922Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)