Caracterització estructural de Ribonucleases humanes

Author

Mallorquí Fernández, Goretti

Director

Llorens Duran, Rafael de

Gomis Rüth, F. Xavier

Date of defense

2003-05-22

ISBN

846886949X

Legal Deposit

Gi. 495-2004



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Biologia

Abstract

Les dues proteïnes estudiades en aquest treball (ECP o RNasa 3 i RNasa 1&#916;N7) pertanyen a la superfamília de la RNasa A i resulten d'especial interès per la seva potencial aplicació en la teràpia i/o diagnòstic del càncer.<br/>A més de la seva capacitat ribonucleolítica, l'ECP presenta d'altres activitats, com l'antibacteriana, l'helmintotòxica o la citotòxica contra cèl·lules i teixits de mamífers. Per la RNasa 1 de tipus pancreàtic expressada per les cèl·lules endotelials humanes també s'ha proposat un paper defensiu. La RNasa 1&#916;N7, en canvi, no presenta aquest tipus d'accions biològiques, si bé cal destacar la menor afinitat que exhibeix enfront el seu inhibidor específic en relació a d'altres membres de la família.<br/>Tant l'ECP com la RNasa 1&#916;N7 s'han cristal·litzat emprant la tècnica de la difusió de vapor en gotes penjants, i s'han determinat les seves estructures tridimensionals (3D) mitjançant el mètode del reemplaçament molecular. Per l'afinament de les estructures s'han usat dades fins a 1,75 i 1,90 Å respectivament.<br/>Ambdòs molècules exhibeixen el plegament típic &#61537; + &#61538; que caracteritza a tots els membres de la superfamília de la RNasa A. Tanmateix, les diferències que mostren en comparació amb l'estructura d'altres RNases permeten explicar, d'una banda, la baixa activitat ribonucleolítica d'aquests enzims i, de l'altra, les seves peculiaritats funcionals.


The proteins studied in this work (ECP or RNase 3 and RNase 1&#916;N7) belong to the RNasa A superfamily and their potencial aplication in the therapy and diagnosis of cancer is the base of the present study.<br/>Besides its ribonuclease activity, ECP is bactericidal, helminthotoxic and cytotoxic to mammalian cells and tissues. Human endothelial cells expres a pancreatic-type ribonuclease (RNase 1) also involved in defensive functions. In contrast, RNasa 1&#916;N7 does not present this kind of special activities, but shows a reduced affinity for the specific ribonuclease inhibitor in comparison with other members of the family.<br/>The recombinant proteins have been crystallized by the vapour diffusion method from hanging drops and their crystal structures have been determined by molecular replacement. The refinement of ECP and RNase 1&#916;N7 structures has been performed using X-ray diffraction data up to 1,75 and 1,90 Å respectively.<br/>Both molecules display the &#61537; + &#61538; folding topology typical for members of the RNase A superfamily. However, there are some differences that provide an explanation for their low ribonucleolytic activity and, on the other hand, may explain their other particular properties.

Keywords

Diagnòstic pel cancer; Cristalografía; Cristal·lografia; Diagnóstico del cáncer; Diagnosis of cancer; Human ribonucleasa; Ribonuclesa humana

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tgmf.pdf

2.364Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)