Expressivity-aware tempo transformations of music performances using case based reasoning

Author

Grachten, Maarten

Director

Arcos Rossell, Josep Lluís

Date of defense

2006-11-05

ISBN

9788469035146

Legal Deposit

B.54191-2006



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari de l'Audiovisual

Doctorate programs

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Abstract

La recerca presentada en aquesta dissertació glossa sobre transformacions de tempo de gravacions monofòniques de saxo jazz preservant l'expressivitat musical. Es una contribució al processament d'audio basat en el contingut, un camp de recerca que ha emergit recentment com a resposta a la necessitat creixent de gestionar intel·ligentment la creixent quantitat d'informació digital multimedia disponible actualment. S'ha investigat com una execució musical, tocada a un tempo concret, es pot reproduir automàticament a un altre tempo mantenint l'expressivitat. Aquest problema no es pot reduir a aplicar una transformació uniforme a totes les notes de la melodia, operació que degradaria la qualitat de l'execució. Proposem un sistema de raonament basat en casos per a transformacions de tempo preservant l'expressivitat. La validació del sistema mostra un comportament superior a la transformació uniforme. A m'es, s'han fet contribucions a l'anàlisi de gravacions expressives, CBR, recuperació de melodies i metodologires d'evaluació de models d'expressivitat.


The research presented in this dissertation focuses on expressivity-aware tempo transformations of monophonic audio recordings of saxophone jazz performances. It is a contribution to content-based audio processing, a field of technology that has recently emerged as an answer to the increased need to deal intelligently with the evergrowing amount of digital multimedia information available nowadays. We have investigated the problem of how a musical performance played at a particular tempo can be rendered automatically at another tempo, while preserving naturally sounding expressivity. This problem cannot be reduced to just applying a uniform transformation to all notes of the melody, since it often degrades the musical quality of the performance. We present a case-based reasoning system for expressivity aware tempo transformations. A validation of the system showed superior results compared to uniform transformation. Furthermore, contributions have been made to expressive performance analysis, CBR, melody retrieval, and evaluation methodologies of expressive models.

Keywords

raonament basat en casos; transformació d'audio basat en el contingut; expresivitat musical; case-based reasoning; content-based audio transformation; musical expressivity

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 78 - Music

Documents

tgm.pdf

1.365Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)