Traffic-related air pollution: exposure assesment and respiratory health effects

Autor/a

Jacquemin Leonard, Bénédicte

Director/a

Pekkanen, Juha

Sunyer Deu, Jordi

Fecha de defensa

2007-07-26

ISBN

9788469273173

Depósito Legal

B.43132-2009



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Biomedicina

Resumen

La contaminació atmosfèrica és un problema de salut pública, causa més de 380 000 morts a la Unió Europea. La present tesis té per objectius avaluar l'exposició i efectes sobre el tracte respiratori de la contaminació provinent del tràfic. Les concentracions exteriors y personals de sulfurs i de carbó són bons indicadors de exposició personal en una ciutat mediterrània; per a PM2.5 hi ha altres fonts a considerar. La molèstia deguda a la contaminació no és un bon indicador d'exposició, però reflecteix la percepció del subjecte. La contaminació que prové del tràfic augmenta els símptomes d'asma y probablement també causa asma en adults. El PM2.5 provinent de la combustió augmenta la permeabilitat de la barrera epitelial pulmonar. El tràfic és una font important de contaminació. Es requereixen eines adequades per a mesurar la seva exposició. La contaminació del tràfic es un factor de risc important per a la salut respiratòria.


La contaminación atmosférica es un problema de salud pública, causa 380 000 muertes anuales en la Unión Europea. Esta tesis tiene como objetivo evaluar la exposición a la contaminación debida al tráfico y sus efectos en la salud respiratoria. Los niveles diarios de carbón y sulfuro medidos centralmente son buenos indicadores de exposición personal en una ciudad mediterránea, para PM2.5 fuentes de emisión alternas se tienen que considerar. La molestia debida a la contaminación no es un marcador de exposición, pero es importante porque refleja las percepciones individuales. La contaminación proveniente del tráfico aumento los síntomas del asma, y probablemente también causa asma en adultos. El PM2.5 proveniente de la combustión aumenta la permeabilidad de la barrera epitelial pulmonar. El tráfico es una fuente importante de la contaminación. Herramientas adecuadas para medir su exposición son requeridas. La contaminación del tráfico es un factor de riesgo importante para la salud respiratoria.


Air pollution is a major public health concern causing annually 380 000 deaths in the European Union. This thesis aims to study traffic-related air pollution exposure assessment and its association with respiratory effects. Daily levels of carbon and sulphur of outdoor central measurements are good surrogates for personal exposure in a Mediterranean setting; for PM2.5 other sources have to be taken into account. Annoyance due to air pollution is not a valid maker of air pollution exposure but is valuable in its own right as it integrates individual perceptions. Traffic-related air pollution increases asthma symptoms in adults and an association with new asthma onset is suggested. Furthermore, PM2.5 from combustion might lead to an increase in the lung's epithelial barrier permeability. Traffic-related air pollution is a major source of pollution. Adequate tools to assess its exposure are still needed. Traffic-related air pollution is an important risk factor for respiratory morbidity.

Palabras clave

asthma; respiratory health; exposure assessment; traffic; air pollution; asma; evaluación de la exposición; salud respiratoria; tráfico; contaminación atmosférica; asma; salut respiratòria; avaluació de l'exposició; NO2; PM2.5; tràfic; contaminació atmosfèrica

Materias

616.2 - Patología del aparato respiratorio

Documentos

tbj.pdf

1.483Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)