Asma laboral en personal sanitari

Author

Delclòs i Clanchet, Jordi

Director

Antó i Boqué, Josep Maria

Benavides, Fernando G. (Fernando García)

Date of defense

2007-02-12

ISBN

9788469235041

Legal Deposit

B.25964-2009



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Es va determinar el risc d'asma i la seva associació amb les exposicions laborals, així com la càrrega d'asma relacionat amb el treball, entre professionals sanitaris. Després de validar un qüestionari nou, es va administrar una enquesta a 5600 metges, infermers, i tècnics en teràpia respiratòria i ocupacional a Texas (tasa de resposta-66%). S'evidencia un risc elevat d'asma desprès d'haver començat a treballar per tasques de neteja general, desinfecció d'instruments mèdics, l'ús de guants de làtex i l'administració de medicaments en aerosol. També s'evidencien associacions significatives entre símptomes de hiperreactivitat bronquial i l'ús de productes generals de neteja, l'administració de medicaments en aerosol, l'aplicació de productes adhesius/dissolvents, i en persones amb antecedents d'exposició a un vessament químic. El risc per làtex desaparegué desprès de l'any 2000. Les exposicions laborals contribueixen de manera important a l'asma en el personal sanitari, justificant tant la implementació de controls adequats com la recerca addicional.


The magnitude of asthma risk, its associations with occupational exposures, and the burden of work-related asthma was estimated in healthcare professionals. After validating a new asthma questionnaire, a cross-sectional survey was conducted among 5600 Texas physicians, nurses, respiratory therapists and occupational therapists (response rate, 66%). Elevated risks of asthma after entry into the profession were found for general cleaning tasks, medical instrument cleaning, use of powdered latex gloves, and administration of aerosolized medications. Significant associations were also found between bronchial hyperresponsiveness-related symptoms and use of general cleaning products, administration of aerosolized medications, use of adhesives or solvents as products in patient care, and with a history of acute exposure to a chemical spill. The risk associated with latex disappeared after the year 2000. Occupational exposures contribute importantly to asthma among healthcare professionals and are not trivial, meriting both further study and implementation of appropriate controls.

Keywords

questionnaire validation; healthcare workers; occupational asthma; work-related asthma; validació de qüestionari; personal sanitari; asma laboral; asma relacionat amb el treball

Subjects

616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Documents

tjdc.pdf

2.590Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)