El Conservadorisme dinàstic a Catalunya (1905-1914) Crònica d’una mort anunciada

Autor/a

Font i Homs, Pere

Director/a

Pomés i Vives, Jordi, 1962-

Data de defensa

2023-06-21

Pàgines

589 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social

Resum

El principal objectiu d'aquest treball és analitzar l'evolució del partit conservador a Barcelona des del 1906 al 1914, des de la formació de Solidaritat Catalana i el seu gran èxit electoral fins a la crisi final del partit conservador el 1914. Hi ha una afirmació molt generalitzada segons la qual el partit conservador desapareix a Barcelona a partir de la victòria electoral del catalanisme a principis del nou segle XX. No obstant això, cal analitzar de nou aquesta consideració. De fet, l'èxit electoral del catalanisme és una oportunitat per formar un nou tipus d'associació política. Aquesta associació inclouria els carlins, els catalanistes de la Lliga Regionalista com també els catòlics del Comitè de Defensa Social. Seria un projecte que es desenvoluparia durant aquests anys. Tot i els esforços i intents que s'intenten dur a cap, el partit conservador es dissoldria el 1914. Seria la seva última i mortal crisi.


El principal objetivo de este trabajo es analizar la evolución del partido conservador en Barcelona en los años que van de 1906 a 1914, desde la formación de Solidaridat Catalana y su gran éxito electoral hasta la crisis final del partido conservador en 1914. Hay una afirmación muy generalizada según la cual el partido conservador desaparece en Barcelona a partir de la victoria electoral del catalanismo a principios del nuevo siglo XX. Sin embargo, esta consideración debe ser analizada de nuevo. De hecho, el éxito electoral del catalanismo es una oportunidad para formar un nuevo tipo de asociación política. Esta asociación incluiría carlistas, catalanistas de la Lliga Regionalista como también católicos del Comité de Defensa Social. Sería un proyecto que se desarrollaría durante esos años. A pesaro de los esfuerzos e intentos realizados, el partido conservador se disolvería en 1914. Sería su última y mortal crisis.


The main purpose of this study is to analyze the evolution of the Conservative Party in Barcelona from 1906 to 1914, from it foundation, and including the main successes of Solidaritat Catalana, until the final crisis of the party in 1914. It is generally considered that the Conservative party disappeared in Barcelona because the Catalan Nationalism won the elections at the begining of the ner XXth century. Nevertheless, this affirmation should be reformed. In fact, the Catalan Nationalism`s success was considered by many Conservatists as the chance to set up a new kind of political association. This association would include Carlists, Catalan nationalists from the Lliga Regionaista, as well as Catholics. It was a political project developed between 1906 and 1914. Nevertheless, despite the choices and efforts, the Conservative Party would end up being dissolved in 1914, the year of its last and deadly crisis.

Paraules clau

Partits polítics; Partidos políticos; Political parties

Matèries

93 - Història. Ciències auxiliars de la història. Història local

Àrea de coneixement

Ciències Humanes

Documents

pfih1de1.pdf

6.432Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)